2008. május 9.

Sizzla @ A38: Megőrülés reggae zenére

A magyar reggae rajongók ismét nagy napra készülhettek, amikor egy újabb legenda látogatott hazánkba: ezúttal azonban nem a múlt neves képviselőit köszönthettük az A38-as hajó fedélzetén, hanem abszolút topon lévő, aktuális világsztárt: Sizzla Kalonjit. Olvasd beszámolónk és nézz fotókat a mesterről!

A hangulatot, a hazai színeket képviselő Riddim Colony alapozta meg, rövid, félórás műsoruk igazi profi bestof show volt. Repertoárjukból inkább a lazább számokat vették elő, figyelembe véve az utánuk következő sztár műsorát is. A modern roots reggae dalok a hajó professzionális hangtechnikájával igazán szívmelengetően szólaltak meg, aki ellátogat hamarosan megjelenő első albumuk lemezbemutató koncertjére, annak hasonló élményben lehet része.

Nagyon rövid átszerelés után már színpadon is volt az est fénypontja, pontosabban annak kísérőzenekara, a Firehouse Crew. A zenészek felvezetésként néhány instrumentális riddimet adtak elő, és már itt sejteni lehetett, hogy elképesztően durva bulira számíthatunk. Kristálytiszta hangzás, gyomorcsavaró basszusok, súlyos dub témák, kiérlelt zenei váltások, halálpontos zenekar. Aki azt mondja, hogy a reggae műfaj unalmas, azt szívesen beutalnám egy Firehouse kezelésre. A zenekar felállása abból a szempontból tekinthető rendhagyónak, hogy nem volt gitáros, a basszer és a dob mellett két szintis szolgáltatta az alapokat. Ez azonban nem volt hátrány, semmiféle béna konzerv-hangmintát nem lehetett hallani, gyakorlatilag lemezminőségben szólt a zenekar.
A bemelegítés után a színpadon köszönthettük a Firehouse crew ifjú énekes tehetségét, akinek a nevét szégyen, de nem tudtam megjegyezni, aki esetleg tudja, írja meg. A lényeg, hogy Sizzla előtt előadott néhány lazább reggae dalt, gyönyörűen énekelt, a hangulat pedig kezdett a tetőfokára hágni.

Ezután lépett színpadra az est fénypontja Sizzla Kalonji, tökéletes háromrészes öltönyben, turbánnal a fején. Sokan tartottak attól, hogy egy hörgős, hamisan éneklős rövidített európai showt fogunk kapni egy fehérgyűlölő rasztától, de az előítéletek teljesen alaptalannak bizonyultak. Tökéletesen felépített, tökéletes showt kaptunk tökéletes hangzással, amely nem csak egy professzionálisan összerakott lélektelen show volt, Sizzla ugyanis a lelkét kitette a közönségért.
Ennyit a tényekről.

A lényeg, hogy ezt a koncertélményt nehéz szavakba önteni. Mr. Sizzla Kalonji olyan atmoszférát teremtett az A38 hajón, amely kiemelte a hallgatóságot a való világból. A közönség nem egyszerűen passzív hallgatója volt a koncertnek, hanem a történet teljes részesévé vált. Az énekes a koncert elejétől a végéig rabul ejtette a befogadókat. Attól tartottam, hogy az erős kezdés után a koncert végére elfogy a közönség ereje és lelkesedése, esetleg leül a hangulat, ezzel szemben Mr. Kalonji olyan ősi ösztönöket szabadított fel az emberekben, hogy a koncert második, zúzósabb felében szó szerint pogózni kezdett az érző lelkű reggae közönség.



Kattints a képre és nézd meg a többi fotót is a mesterről koncertezés közben! Fotó: SZT


Láttam már Magyarországon és külföldön jó néhány reggae koncertet, köztük elsővonalas előadókat is, de Sizzla Kalonji koncertjének nyomába egyikőjük sem érhet fel, elképesztő élmény volt. Kíváncsi leszek, a nyári fesztiválokon mire számíthatunk a többiektől…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére