Lemezajánló

A radiocafé 98.6 bemutatja: Instant! Volume 2

(Mama Records)
A Mama Records kiadásában és a CLS terjesztésében megjelent az Instant Vol.2, a Rádió Café válogatásalbuma, amelyet most Nesta ajánl nektek: Elöljáróban: úgy szerkesztettük meg a lemezt mi, a radiocafé 98.6 zenei szerkesztői, mintha egy átlagos rádiós napot állítottunk volna össze. Az ébredés után lassan megindul felfelé, a délelőtt üt-vág, délkörül kicsit visszavesz a tempóból, a délután megint pörög, este végül megint nyugi van. Éppen ezért is tűnt tökéletes választásnak indításként Copy Con Jó Reggeltje. A fiú napjaink Szolnokának hőse és tán leghíresebb szülöttje. Az első Instant!-hoz hasonlóan erre is szerettünk volna magyar darabokat, az azonban most sem volt egyszerű döntés, hogy melyek legyenek azok. Copy Con nagylemeze, a Szolnok City röviddel ezelőtt jelent meg, és rögtön ez a dal
tetszett a legjobban a "nemkáromkodósok" közül. Mindenki nagyon szereti, és sokan bíznak benne, hogy ez a fiú megmarad nekünk a hazai palettán.

A The Killers Somebody Told Me-jét már az első válogatásra is szerettük volna feltenni, mert ez mindenhol a világon óriási sláger. Ha modellezni kellene a popzenét 2005-ben, márpedig mi szeretnénk a világ popzenéjét játszani, akkor ez lenne az. Sokak számára újdonság lehet, hogy ők nem angolok, hanem amerikaiak, méghozzá las vegas-iak. Első lemezük 2004 végén jelent meg, és azóta is – idestova vagy ötven hete – az első húsz közt szerepel a brit eladási listákon, ami azért nem semmi. Igazi partisláger: aki sokat járt a budapesti éjszakában, rengeteg helyen hallhatta. Mi csodálkoztunk a legjobban, amikor megkaptuk a jogát…
A Peter Gunnt mindenki ismeri, ha máshogyan nem is, Duane Eddie gitárjátékával, az volt ugyanis az eredeti. Sarah Vaughan a világ egyik legnagyobb dzsesszénekesnője volt, aki szintén énekelte ezt a dalt. Max Sedgley pedig egy olasz fickó, aki először egy saját számmal jelentkezett, a Happy-vel, amit mi is sokat játszottunk, és amiből rengeteg remix készült, így egycsapásra megismerte nevét a világ. Ez a Sarah Vaughan-féle változat egyesíti a remixet, a modern tánczenei kultúrát, a klasszikus sztenderdet (mert a Peter Gunn ugyebár az), ezért tökéletesen illett a lemez koncepciójába.
A Ladytron egy érdekes eset. A zenekar új, második lemeze Európában még meg sem jelent, 2006-ban fogják kihozni. A brit duó a legújabb trendet követi:
electrós tánczene. E dal, a Sugar lesz majd az első maxi az albumról, ami Angliában megjelenik. Ha az a kérdés, hogy mennyire vagyunk frissek, uptodate-ek, hát ennyire!
A The Rakes zenéjét és az ehhez hasonlókat, melyek talán legfőbb reprezentánsa a Franz Ferdinand, sokan nem szeretik, sokkal többen vannak azonban, akik meg imádják. Ha soha nem hallasz ilyen zenét, csak a Franz Ferdinandot, és azután meghallgatsz két-három ilyet, mint a The Rakes például, elsőre azt fogod gondolni, hogy ez mind ugyanolyan. Aztán persze nem. Mert teljesen más. Már csak azért is, mert míg a The Rakes brit, a
Franz Ferdinand például skót, és egyre inkább lesznek amerikai képviselői is ennek a műfajnak. A The Rakes nagylemeze alig néhány héttel ezelőtt jelent meg, a Work, Work, Work pedig az album "himnusza": arról szól, hogy hogyan bulizza át az éjszakát egy tipikus londoni fiatal. Ők egyébként az
előzenekara a Franz Ferdinandnak, és úgy általában, egy nagyon aktuális csapat.
A Boozoo Bajou feat. Fat Cat Killerje a lesz a 2005-ös év legtöbbet játszott száma a radiocafé 98.6-on. Ha az év slágerét keressük a radiocafé 98.6-on, akkor ez az. Itt van, nesztek!
A Bah Samba egy nyolctagú angol zenekar. A Portuguese Love idei, negyedik nagylemezén jelent meg. Nevük jól mutatja, hogy a latin beütés tagadhatatlan. Kicsit acid jazz, kicsit soul, kicsit house, és sok-sok latin elem, ez is egy jó keresztmetszet tehát abból, amit a radiocafé 98.6 zenei világa képvisel: egy csomó minden egyben. Nagyon jó kis dal, örülünk neki nagyon!
Yonderboi Splendid Isolation-je szerintünk az év magyar lemeze. Régóta vártuk, és talán hamarabb is kellett volna megjelennie, de nyilván csak mostanra ért be a matéria. Szándékosan nem az első kislemezdalt választottuk, mert az album nagyon sokszínű, és szerettük volna megmutatni, hogy azon a dalon kívül, amit egyébként is játszik a rádió, ilyenek is vannak rajta például: nagyon összetett, filmzeneszerű darab. Arról nem is beszélve, hogy nagyon passzolt ide a lemez derekára.
Aki látta idén a Dig It című filmet, ami a Dandy Warhols felemelkedéséről szól bukás nélkül, és ami sokak szerint az év legjobb dokumentumfilmje, tudja, kiről, miről van szó. Amerikaiak, és ez nagyon érezhető is zenéjükön: jó kis tökös-gitáros megoldás. Egyszerű, szakítós, és mindössze három
perces – ilyennek kell lennie egy slágernek 2005-ben.
A Protassov feat. Jungle Brothers Cruise Controlja egy német producerpáros és egy amerikai hiphop kollektíva közreműködéséből született. Ma, 2005 végén így működnek a dolgok: Németország és Amerika közt nincs határ, nincs különbség, ha zenéről van szó. A dope (a hiphop középgyors változata) műfajú dal az elmúlt év hiphop himnusza.
Bebel Gilberto második nagylemeze tavaly látott napvilágot, amiből – bemutatkozó albumához hasonlóan – egy remixválogatás is készült. Az Aganjú a legjobb dal a lemezen, és ez sikerült a legjobban a remixek közül is. Külön érdekessége a darabnak, hogy még soha, egyetlen válogatásnak sem adták oda e dal jogait. Kellemes, latin muzsika.
A Ch.i.p szintén egy hazai csapat, a rövidítés jelentése: Challenger In Pieces. Olyan magyar zene, ami egyáltalán nem magyar – európai, ha nem világszínvonalú, mint ez a Solitaire című darab is. Nagyon sok hatás érhető tetten munkáikban: a nyolcvanas évek szintipopja, az elektronikus tánczenék, az angolszász gitárzenék… Nagyon szeretnénk, ha befuthatnának Magyarországon (is), mert ez a popzene.
Anita O'Day-jel kapcsolatban el lehet mondani ugyanazt, amit Sarah Vaughan-nál, azzal a különbséggel, hogy Anita O'Day fehérbőrű dzsesszénekesnő volt, aki a hatvanas években volt a csúcson, és mindenkivel csinált közös lemezt, aki csak élt és mozgott. A Sing, Sing, Sing is egy dzsessz sztenderd, ám ez már a swing korszak, amit jól érezni benne. A remix készítője RSL, akinek remixei mellett saját munkái is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, nemrégiben megjelent nagylemeze is nagyon jól sikerült.
Tiga egy német DJ-producer, electrót és house-t tol. Játszott a Szigeten is. Készült egy albuma, ami ugyan még nem jött ki, az első kislemez azonban máris tarol. Jake Shears a Scissor Sisters énekese. Modern, electrós partizene. Amit az előző Instant!-on a Scissor Sisters dala képviselt, azt most Tiga You Gonna Want Me-je.
A KV 5 egy már nem létező zenekar, a You Know This pedig soha nem létezett CD-n, csak egy négyszámos promóbakeliten adták ki, ami kereskedelmi forgalomba nem került. Még a kiadónak sem volt meg digitális formátumban, hanem átírták a bakelitet CD-re, és azt küldték el nekünk. Tökéletesen illik tehát e darabra, hogy "csak itt, csak most…". Elsőre olyan, mintha egy felgyorsított Astor Piazzola számot hallanánk, aztán beindul szépen, és húzós kis tánczene lesz belőle. A tizenötödik dal a lemezen ugyanis kb. a délután 16 óra 10 percnek felel meg…
 A The Bravery szintén egy aktuális amerikai banda, new yorkiak. Ők is Angliában futottak be először, de most már hívják őket mindenhova. Nagylemezükön jól végig lehet követni, hogy milyen zenei trendek, hatások működtek 2005-ben. A Joy Divisionből, a nyolcvanas évek gitárzenéjéből merítenek. Nagyon érdekes zene. Sokan azt hiszik először az An Honest
Mistake-re is, hogy New Order, sokmindent bele lehet látni, hallani. De így működik a popzene: mindenki merít valahonnan, aztán a jobbaknak kialakul a saját stílusuk.
  A Juliette And The Licks az idei Sziget legjobb koncerjét adta. Juliette Lewis-ról van szó, aki úgy döntött, hogy most punk-, rocksztár lesz, ezért összeszedett egy zenekart Amerikában. A koncertjei, csakúgy, amilyen a Szigetes is volt, épp olyanok, mint a You're Speaking My Language. Aki hallja a dalt, jól el tudja képzelni, milyen a csaj élőben.
  Roberto Carlos nem a Real Madrid jobbszélsője, hanem egy olyan fickó, aki az első lemezét 1964-ben vette fel. Híres brazil művész, aki napjainkig hetvenmillió (!) korongot adott el, csak Brazíliában. Az O Calmabeque-t 2000-ben az akkor még DJ Xerxes, ma már DJ XRS mixelte brazil drumandbass-szé, ami nagyon hatásosan működött az elmúlt néhány évben. Olyan, mint az előző Instant!-on a Barcelona című tétel volt.
  A Brazilian Girls – neve ellenére – két amerikai producer triója egy portugál hölggyel, és még csak nem is igazán latin. House-os zene, olyasmi, amilyen a hetvenes évek Brazíliájának tropicalia nevű műfaja volt: progresszív gitárzene szambával egybegyúrva. A Pussy egy reggae induló, a szó jelentését mindenki nézze meg az angol szótárban.
  Oriol Vandela egy nagyon tehetséges pécsi fiú. Egyedül játszik fel mindent, és ő is énekel. A Music Man is olyan, mintha Louis Armstrong énekelne, de
nem. Tökéletes záródarab, magyar szerzeménnyel kezdtük és azzal is fejezzük be.

1.COPY CON – JÓ REGGELT + 2.THE KILLERS – SOMEBODY TOLD ME + 3.SARAH VAUGHAN- PETER GUNN / MAX SEDGLEY RMX + 4.LADYTRON – SUGAR
5.THE RAKES – WORK, WORK, WORK + 6.BOOZOO BAJOU FEAT. FAT CAT – KILLER + 7.BAH SAMBA – PORTOGUESE LOVE + 8.YONDERBOI – MOTOR  + 9.THE DANDY WARHOLS – SMOKE IT + 10.PROTASSOV FEAT. THE JUNGLE BROTHERS – CRUISE CONTROL + 11.BEBEL GILBERTO – AGANJU / LATIN PROJECT RMX + 12.CH.I.P – SOLITAIRE  + 13.ANITA O'DAY – SING,SING,SING / RSL RMX + 14.TIGA FEAT. JAKE SEARS – YOU GONNA WANT ME + 15.KV5 FEAT. LYRICAL L – YOU KNOW THIS + 16.THE BRAVERY – AN HONEST MISTAKE  + 17.JULIETTE AND THE LICKS – YOU ARE SPEAKING MY LANGUAGE + 18.ROBERTO CARLOS-O CALMABEQUE / XRS RMX / + 19.BRAZILIAN GIRLS – PUSSY + 20.ORIOL VANDELA – MUSIC MAN

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére