Ambient-től a drum and bass-ig

Új elektronikus zenei netlabel: Soundpill!

2008. mácius 8-án, szombaton este elindult a Soundpill Netlabel, amely egy új színfolt kíván lenni a hazai ingyenes kiadók sorában. A kiadó két alapítójával, Fabók Péterrel és Andrással beszélgettünk a projekt születéséről és a tervekről.

-Rengeteg manapság már itthon is a netlabel. Miért gondoltátok, hogy mégis belevágtok? Miben lesz más a Soundpill?
F.P.-
Úgy érezzük, hogy nagyon sok zenei tehetség van szerte az országban, de kevés a lehetőségük a megjelenésre. Sokan nem férnek be kiadókhoz vagy akár örökre csak egy Myspace oldal lesz a megjelenésük, és a fióknak zenélnek. Mi a Soundpill-nél azt tartjuk fontosnak, hogy a nálunk megjelenő előadók ne csak kóddal ellátott feliratok legyenek, hanem mindig minden információt meglehessen találni róluk, leírásokat, képeket és egyéb tartalmakat, mindezt igényes formában. Ezen felül fontosnak tartjuk, hogy minden előadót támogassunk egyéb dologokban is. Pont ezért dolgozik a Soundpill csapatában grafikus, fotós, és VJ is, hogy mindenben tudjunk támogatni akár egy teljesen friss, kezdő csapatot is. A közeljövőben kiadói bulikat és koncerteket fogunk szervezni, ahol felléphetnek és így nagyobb ismeretségre tehetnek szert az előadóink. De a nyárra szeretnénk már egy válogatás lemezt is megjelentetni. Továbbá az oldalunkon több visszajelzést is hagyhat a látogató, komment és szavazás formájában. 

-Milyen zenét adtok ki? Jelentkezhetnek hozzátok még zenészek?
F.A.-Elektronikus zenét adunk ki. Nekünk ebbe sok minden belefér. Van előadónk a d’n’b-től a goá-ig, az electro-tól a noise-ig, a modern rock-tól a trip-hop-ig, de van egy nagyon “mély” hip-hop-unk is. Szóval bármi jöhet, amire rá lehet mondani hogy elektronikus hangzás. Bárki jelentkezhet hozzánk, de azt tudni kell, hogy szelektálunk. Aki úgy érzi hogy nálunk a helye, az küldjön az e-mail-ünkre (soundpill@gmail.com) infót és pár zenét, mi meghallgatjuk, és ha bejön akkor kitesszük. Ennyi az egész! 
 
-Szombat este már 10 előadóval és 11 megjelenéssel indult az oldal! Nem sok ez egy kicsit?
F.P.-Egyáltalán nem! Fontosnak éreztük azt, hogy ne szűkítsük le a választékot. Ha valaki megnézi az oldalunkat, biztos vagyok benne hogy öt percen belül megtalálja a saját világát és nem fog elveszni a számok között. Ezt biztosítja az oldalon található lejátszó, amiből azonnal meg lehet tudni hogy mit kínálunk, ki mit játszik. Ez után pedig lehet szavazni, vagy akár kommentelni arról, hogy egy-egy album kinek mennyire tetszett…

-Kik tartoznak eddig a kiadóhoz és hogyan találtátok meg őket?
F.P.-Aznap mikor kitaláltuk a labelt, a kocsiban ülve az egyik rádión meghallottunk egy nagyon jó számot. Később kiderült, hogy ez a csapat a Tapeunderground. Összenéztünk, és azt mondtuk Ők kellenek nekünk…
F.A.-…aztán hazaértem, és írtam nekik. Azóta nálunk is meg lehet Őket találni. Nagyon jó zenét nyomnak és nagyon frissek! A többieket a Myspace-en keresztül értük el, az ismerősök ismerősei között. Audrey Rapburn egy fiatal lány, aki nagyon jól szövegel, kicsit odaszúr és megmond. Mindezt remek zenei háttérrel teszi. A Mizantrop nevű csapat is már felbukkant itt-ott. Szemtelenül fiatalok, de aki szereti a Massive Attack-ot vagy a Depeche Mode-ot az tuti szeretni fogja őket is. A Pupilla is egy ismert formáció, ők a pszichedelikus trance vonalon mozognak már rég óta és töretlen sikerrel. Sokat lépnek fel külföldön is. A SpaceSheep nevű duó szintén trance hangzás, de kissé electro-s beütésekkel operálnak. MpTracker-re akkor figyeltünk fel, amikor egy zenei fórumon lett közönségdíjas. Ő a keményebb, pörgősebb vonalért felel nálunk, hajtja a d’n’b-t rendesen, most már több kiadónál is! A MicroFade nevű formáció a mély, zajosabb lüktetést prezentálja, valószínűleg sok minimál bulin ott lesznek a közeljövőben. A nyugis, babzsákban fetrengő dallamokért pedig több előadó is felel. Péter, aki Tangram néven első nagylemeze után nálunk is megtalálható 2 EP-vel, Hollandris egy EP-vel, és a szintén nagyon tehetséges Tiristor Theory egy egész albummal. 
F.P.-Tulajdonképpen az induló csapat 2 hét alatt verbuválódott össze, nagy lelkesedést tapasztaltunk a zenészek irányából és ez nagyban segített, hogy 3 hét alatt a nulláról felépítsük ezt a kis közösséget. 

-Nálatok minden ingyenes?
F.P.-Minden ingyenes és az is marad! :) 
 
-Nem olyan rég, pár hete indult be a BudaBeats netlabel. Mit gondoltok Róluk?
F.P.-Hallottunk Róluk persze, és jónak tartjuk a kezdeményezést, hiszen Ők is egy űrt szeretnének betölteni a hazai netlabel piacon. 
F.A.-Nagyon jók a zenéik, de összehasonlítani a két dolgot nem igazán lehet. Mások az alapok, máshonnan indulunk, bár a cél ugyanaz. Reméljük békességben elférünk majd egymás mellett! :) 
 
-Mi a következő lépés? Hol találkozhat veletek és a zenékkel a közönség legközelebb?
F.P.-Az oldalunk mindig nyitva áll bárki előtt, ott hamarosan új kiadványok jelennek meg, új tartalmak, videók és (egyelőre) titkos akciók várhatóak! Havi rendszerességgel tervezünk 2-3 új előadót bevezetni, természetesen nem mehet a mennyiség a minőség rovására. Ezen kívül rövidesen szórólapokkal és Soundpill-es bulikkal lehet majd találkozni! De ha feliratkoztok a hírlevélre, vagy kértek RSS-t, netán barátságot kötünk a “szpészen”, akkor mindig megkapjátok a label legfrissebb információit, és semmiről sem maradtok le! 



Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére