ROLI BREAKER & SEB / dj-k, RO

Idén másodszorra pakolták a beateket 2005. november 16-án SEB (bukaresti dj az Infamous-tól) és Clau (aka ROLI BREAKER temesvári dj az AnonimTM-től). Az elsők között törtető két román dj-t a magyar és a román közönségről, lehetőségekről kérdeztük ki.

-Oda haza már elég elismertek vagytok, és járjátok a nivósabbnál nivósabb eleketronikuszenei fesztivalokat. Úgy gondoljátok, hogy végre jó lenne átlépni a határokat és megismertetni magatokat a világgal?
Roli Beaker (AnonimTm, Temesvár): -Úgy gondolom, hogy mindenki álmodozik arról, hogy külföldön is népszerű és elismert legyen, de nem is tudom hogy jutottunk ide. Azt hiszem a véletlen műve volt minden, ami aztán sikeresnek bizonyult.
SEB (Infamous, Bukarest): -Végülis mindenki ismer mindenkit. Jó barátok vagyunk. Én ismerem Claut, ő ismeri Kevint (Fine cut Bodies, HU), és így működik az egész. :)

-Már játszottatok Budapesten. Úgy tűnik, hogy egy jó együttműködes kezdődött a két ország dj-i között?
Roli: -Nemzetközi zenei kapcsolatok mindig is léteztek Románia és Magyarország között, úgy tűnik, hogy így van ez az elektronikus zenével is. Románia nyugati részén a nagy többség a magyar zenéből inspirálódott. Magyar elektronikus zenét szeretik és a magyar dj-ket akarják. Ki tudja, lehet lessz ez még fordítva is, vagy csak mi vagyunk az elsők.
SEB: -Több mint egy éve, hogy tapasztalat csere címén "kulturális zenei rendezvényeket" szervezünk itt és otthon is.

-Múlthéten a magyar partnerek játszottak Bukarestben, ez lenne a visszavágó? Ott hogyan fogadta a közönség őket?

SEB: -Matthew a Soulprooftól volt Bukarestben. Bár nagyobb tömegre számítottunk, a zene, a party pörgős volt. A bukaresti drum and bass közönséghez képest, direkt jó volt.

-Milyen hasonlóságot és különbséget láttok a két ország elektronikuszenei kultúrájában?

Roli: -Ha a rendezvényeket nézzük egyértelmű, hogy Magyarország nem is hasonlítható a miénkhez. Mi még a túlélési, kisérletező fázisban vagyunk. Zeneszerzői szemszögből megvagyok elégedve azzal amink van és ez csak fejlödik. Ezen a szinten már lehet összehasonlítani.
SEB: -Egyértelműen a magyar elektronikuszenei kultúra évekkel Románia előtt van. A zenével elég jól állunk mi is, nincs nagy eltérés vagy lemaradás az újdonságokat tekintve.

-A két ország közönség hasonlóan szórakozik?
Roli: -Nem is tudom, hogy össze lehet-e hasonlítanom a kettőt… Talán a román közönség lelkesebb és nyitottabb, hiszen elég új a műfaj.

-Hány éves korosztály bulizik nálatok az elektronikuszenére?
SEB: -Átlag korhatár talán 20 körül mozog. A többségük 17-19 éves. Szerintem egy egészséges közönség az, ha van bőven 25 fölött is akiknek azért több élettapasztalatuk van. Ezzel szemben a fiatalabbak nyitottabbak. Még fejlődnünk kell, és egy stabil közönséget találn,i hogy ne váljon mulandóvá az elektronikuszene, és, hogy elfoglalja helyét a többi, ma domináns zenei stílus között Romániában.
Roli: -Valóban a közönség életkora elég alacsony, de nem hiszem hogy ez állandó lenne. Függ a bulitól, a körülményektől is. Azért nem ártana ha az idősebb korosztályú közönség is érdeklődne.

-Románia elektronikus tánczenei kultúrájának alappillérei vagytok, elismert buli szervező és előadó gárdák tagjai régóta. Hogyan haladtok az újítással?
Roli: -Az AnonimTM 3 hét múlva ünnepli 7. születésnapját. Öregek vagyunk már. Próbálunk haladni az idővel, újítani Temesváron és más román városokban is. Nem haggyuk magunkat.
SEB: -Mi nem vagyunk nagy party szervező guruk… Maradunk a technikánál, és a web site managelésnél. 3 évesek vagyunk, próbálkozunk mi is beleszólni az emberek zenei ízlésvilágába kisebb nagyobb sikerekkel.

-Kialakulóban van, vagy már meg van a közönségetek?
Roli: -Nem is tudom… az igazság az, hogy még kialakulóban van. Tehát még befogadóak, formálhatóak. Valóban sok partyn találkozok olyan arcokkal is akik 2, 3 vagy 4 éve járnak le majdnem rendszeresen. Tehát vegyes, és növekszik.
SEB: -Növekszik, és alakul. :)

-Honnan, milyen zenei forrásokat használtok fel a mixekhez?
SEB: -A zenénk nagy részét interneten vásároljuk, vagy külföldi lemezboltokban.
Roli: -Úgyszintén, internetről és boltokból szerzem. Külföldön már tudom melyik bolta kell mennem és melyik polchoz.

-Hogyan jutottatok el a mostani stílusotokig?
Roli: -Eleinte mindenfélét játszottam. Hip-hopp volt a kezdet, aztán jött a big beat, és átjártam a teljes zenei palettát nuschoolon keresztül a break beatig.
SEB: -Mindig is a break beat volt a stílusom, talán korábban játszottam drum and bass-t, de idővel kikristályosodott minden, és maradt a breakbeat.

-A zene, a lemezek pakolása hobby vagy munka?
Roli: -Egyértelműen hobby. Hobby ami lassan másodállássá válik. De nem tekintem munkának, inkább egy szenvedély. Egy hobby ami szenvedéllyé vált. Egyébként kereskedelemmel foglalkozom.
SEB: -Ugyancsak hobby munka melett. Jogot végeztem, ügyvéd vagyok.

-Mik a tervek? Kilátások Romániaban, vagy külföldön?
Roli: -Egyértelmű: minden ország kialakította saját közönségét a saját dj-éi által, ezért normális hogy a saját országodban maradsz. Ha jobb vagy, ha elismert leszel és külföldön is becsülik a munkád, akkor még eljuthatsz máshova is. Nem ringatjuk magunkat álmokban, következésképp a saját országunkra fektetjük a hangsújt és az energiát.
SEB: -Maradok én is Romániában, ott megvan a saját közönségünk, ott élünk nap mint nap, ott kell fejleszteni és a változást elősegíteni.

-Milyen magyar és/vagy külföldi dj-kkel tartjátok a kapcsolatot?
Roli: -Magyarországon Kevinen kívül, még ismerem pécsről COP-ot és Kecskét. Akinek a zenéjét halottam és bejött: Mango, Negro, Naga. Angliából ismerem a Fantom Beatset, Paul Arnoldot. Sok német és kanadai dj-t is ismerek. Akikkel szorosabb kapcsolat lenne azok a szomszédos országokból Szerbiából és Magyarországról valóak.
SEB: -Magyarországról úgyszintén Kevint ismerem, valamint Andort a Mindscape-től, Matthew-t a Soulproof-tól. Angliában tartjuk a kapcsolatot Jay Cuninggal, Elite Force-szal. Prágában van sok breakbeates ismerősöm, Görögországból Ethostent ismerem, nagyjából a környékünkről, Közép-Európából. Valojában ahol létezik breakbeat ott ismerünk vagy tartjuk a kapcsolatot egy-két dj-vel. Haverok vagyunk és nyitottak mindannyian, nem vagyunk vetélytársak.

-Milyen fesztiválokon, emlékezetes rendezvényeken vettetek részt?
Roli: -Azok a fesztiválak ahol nagyon jó volt a hangulat és jól éreztem magam az: Félsziget (Marosvásárhely), 48 Óra (Temesvár) – amit mi szervezünk, Tmbase (Temesvár), WATER AND SAND EXPERIENCE (Ghiorok), Sulina és Déva.
SEB: -Nem szeretném felsorolni őket. A fontos mindig a hangulat, hogy az emberek jól érezzék magukat, hogy lazák legyenek. A hely nem számít. Lehet Bukarest, Temesvár, Kolozsvár vagy Marosvásárhely, az élmény a fontos.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére