Útikalauz modern nomádoknak

Minden utazás egy nagy kaland, de nem mindegy mennyit hozunk ki belőle.

Utazni a legtöbb ember szeret. Kiszakadni a szürke hétköznapok taposómalmából, eljutni ismeretlen helyekre, megismerkedni idegen kultúrákkal, új élményekkel gazdagodni. Van aki a tengert szereti, van aki a hegyeket, és van aki a városnézésre esküszik. Az ember befizet egy akciós útra egy ismert utazási irodánál, ahol tökéletesen leszerveznek mindent: indulás-érkezés-szálloda-kirándulások.

Négy csillagos szálloda, svédasztalos reggeli és vacsora egy ízlésesen berendezett és makulátlanul tiszta étteremben, kényelmes, süppedős ágy légkondicionált szobákban, minibárral, udvarias személyzet, udvari medence. Ezt kedveled? Ez kielégíti a kalandvágyadat? Akkor ezt a könyvet nem neked írták! Belényi Dániel könyve azoknak szól, akik magáért az utazás élményéért vágnak neki a nagyvilágnak. Akik nem turisták, hanem a nagybetűs Utazók. Hiszen nincs annál nagyobb élmény, amikor kihagyva az utazási irodák által kínált steril környezetet és programokat, az úti célodként választott ország igazi arcát ismerheted meg, hiteles történetekből, egy hús-vér ott élő segítségével. Ott laksz, ahol ők, úgy utazol, ahogy ők, és azt is eszed, amit ők. Te magad intézed az összes vízumot (nem kis kaland árán), a repjegyet vagy a vonatjegyet (rengeteget spórolhatsz), blogleírások alapján találsz szállást (illegálisat is akár), és hihetetlen kulináris élvezetekben lehet részed. Hogy hogyan? Az író rengeteg információval ellát.
Belényi Dániel egyetemistaként kóstolt bele az igazi utazók világába.

Először 2001-ben vonatozott Nepálba, majd amikor elég rutint szerzett hátizsákosként, nehezebb úti célokat választott. Afganisztán, Szudán, Guinea, Líbia, Pakisztán és Irán áll a kipipált országok listáján, közben rengeteg tapasztalatot szerzett az olcsó és kalandos utazásokról. Ezeket osztja meg velünk, és próbál kedvet csinálni ahhoz, hogy ne elégedjünk meg az unalmas, és túl kényelmes prospektus utakkal. Aki vicces beszámolókat vár a könyvtől, egy picit csalódni fog: egy-két történet minden fejezetben szerepel, de ezek is inkább az információ átadást szolgálják. Néhol túl sok adat zúdul a nyakunkba, de annak, aki valóban elszánta magát egy ilyen útra, ezek létfontosságúak lehetnek. Hiszen miből is áll egy valós élményű, igazi adrenalin fröccsökkel, kalanddal járó utazás? Először is: maga az úti cél. Európában is utazhatsz önálló szervezéssel, de valljuk be őszintén, hogy a fejlett, olajozott ügyintézésű nyugat-európai országokban nem nagy kaland szállást találni, utazni pláne nem – a határátkelések gyakorlatilag észrevétlenek. Nem úgy egy afrikai országban.

Különböző vízumok, melyeknek a beszerzéséhez is eleve külföldre kell utaznod. Azokban az országokban, ahol fegyveres konfliktusok zajlanak, nem néznek jó szemmel egy fehér, európai turistára: akár kémnek is nézhetnek, és ez bizony nem várt izgalmakkal járhat – még a börtönt is megjárhatod. Vagy vegyük például Izraelt: nem mindegy melyik országból lépsz be a határon – a legjobb ha ezt Jordániából teszed, és Egyiptom felé távozol. Megijedtél? Ne tedd: minden problémára van megoldás. És az egyszerű utazót mindenhol szívesen fogadják, akár a helyi lakosok, akár a hasonszőrű hátizsákos nomádok, akikkel utad során találkozol.

Hova kell vízum, ezt hol szerezheted be, mennyibe kerül? Hova kell kötelező oltás, milyen egyéb oltások ajánlottak még, hol oltanak be? Hogy tudsz iszonyú sokat (de tényleg!) spórolni repülőjegyeken, vonatjegyen, szállásért kifizetett komoly összegeken, vagy kaján? Mit egyél, mit ne egyél, mit kaphatsz el, mivel kezelik, hova fordulhatsz? Hova mehetsz saját autóval, hol kell a határon hagynod, hol vegyél inkább autót, hol nem adhatod el, mielőtt elhagyod az országot? Mire figyelj, mire ne figyelj, kikkel barátkozz és kikkel ne? Mit vigyél és mit ne vigyél magaddal? Erre az összes kérdésre, és még ennél is többre választ kapsz ebből a könyvből. Mert olyan ez a könyv, mint a legjobb útikönyvek: tele hasznos információkkal, adatokkal, naprakészen, élvezetesen tálalva. Hogy az utazás valóban élmény legyen, kaland a javából. Csapd a hátadra a hátizsákod, vedd fel a legkényelmesebb ruhád, vegyél magadhoz némi (előre kalkulált) költőpénzt, és irány a felfedezés maga!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére