2009. szeptember 3-október 15.

Megoldások a szemétre

VAM Design Center (Budapest, Király utca)
Látványos, meghökkentő, ötletes, humoros és művészi értékeket hordozó alkotásokat sorakoztat fe a SzemétVilág, Öko Design Fesztivál, mint egyfajta design-demonstráció, amely megoldásokat keres és kínál a hulladék felhasználására, valamint képződésének megelőzésére. Az az öko-design témájában ilyen léptékű, átfogó, megfelelő tematikájú és minőségében kimagasló rendezvénysorozatra mindeddig nem volt példa Magyarországon.

A fesztivál tematikailag két vonulatot különböztet meg, a hulladék újrahasznosítását, valamint természetes alapanyagok használatával, a hulladék keletkezésének kiküszöbölését. A fesztivál keretein belül a képzőművészet és az iparművészet egyaránt teret kap, ezen kívül több társművészet is bekapcsolódik a projektbe, mint például a modern tánc és zeneművészet. Így kapcsolódik be a nemzetközi Baltic Sea Festival keretén belül az EUNIC Green Design kiállítás is (Dánia – Dreams on Wheels biciklikiállítás; Dánia – Christiania in Art festménykiállítás; Finnország – Ékszerek: MAKEEdesign, Laurase, Secco; Észtország – Beszélő ruhák: Reet Aus), valamint ehhez kapcsolódóan a Design-séta a szemétdomb körül című, fiatal magyar képző- és iparművészek alkotásait bemutató öko-design kiállítás (hulladékból bútorok, tárgyak, szobrok és képek).

PROGRAMOK LEÍRÁSA 2009.09.03. – 2009.10.15
Green Design kiállítás
A Baltic Sea Festival olyan multikulturális rendezvény, mely a történelmileg és kulturálisan is összekötő szerepet játszó Balti-tenger partján található országokra fókuszál. A Balti-tenger összeköti ezeket az államokat, akik tudják, hogy országaik élhetőségének elsődleges feltétele, hogy a környezetvédelmet és a környezet tiszteletét állandóan szem előtt tartva közös tengerüket tisztán őrizzék meg az utókornak.
A Baltic Sea Festival a Balti-tenger környéki EU tagországok együttműködését demonstrálja, bemutatja a magyar közönségnek a közös jelenségeket, felvázolja a környezetvédelem és a kultúra kapcsolatát, ami egy nagyon élő kérdés ezekben az országokban. A résztvevő országok ehhez különböző módszereket választottak, hogy a lehető legszélesebb közönséggel, a lehető legszorosabb kapcsolatot alakíthassák ki: a filmet, a jazzt, a bűnügyi irodalmat és a green designt.
A Baltic Sea Festival a Dán Kulturális Intézet, a Dán Királyság Nagykövetsége, a Goethe Intézet, a Lengyel Kulturális Intézet, a Litván Köztársaság Nagykövetsége, a Lett Köztársaság Nagykövetsége, az Észt Intézet, a Finnagora és a Svéd Királyság Nagykövetsége közös rendezvénye, a EUNIC Budapest kezdeményezése.

Dreams on Wheels (Dánia)
A kiállítás a megszállott vagy kevésbé elkötelezett, “vasárnapi” kerékpáros számára enged bepillantást a modern kerékpáros kultúrába, Dániában látható – vagy inkább tapasztalható – példákkal.
A kiállítás célja, hogy – a kulturális szokásoktól az innovatív formatervezésig és várostervezésig a legjobb dán példákat felvonultatva – minél több embert rávezessen a városi kerékpározás örömeire.
A kiállítás budapesti változata nyitány az ENSZ 2009. decemberi koppenhágai Klímakonferenciájához.
A kiállítás kurátora Thomas Ermacora, az Etikstudio alapítója, a fotóanyagot Mikael Colville-Andersen bocsátotta rendelkezésre. A kiállítás létrejöttét a Dán Külügyminisztérium támogatta.

Christiania in Art (DÁNIA)
A kiállítás egyszerre kísérli meg kielégíteni a nemzetközi érdeklődést Christiania, a dán szabad város iránt és bemutatni a dán kultúra egy különleges, külföldön még kevéssé ismert szeletét.
A kiállítás nyolc olyan – személyiségüket, stílusukat, az alkalmazott technikát illetően nagyon különböző, christianiai mivoltuk révén mégis egy tőről metszett – képzőművész alkotásait vonultatja fel, akik a hivatalos dán művészet perifériáján dolgoznak. A képek Christianiát, mint sajátos kulturális, természeti és városi környezetet mutatják be, szólnak a városrész történetéről, de legfőképpen arról, hogyan lett 1971-es megalakulása óta Christiania a környezettudatos, zöld és élhető városi lét szimbóluma.
Christiania története során a szabadság eszménye, a közösségi akarat, az ökológia, a szerelem és az erőszakmentesség által vezérelt alternatív társadalom szimbóluma lett.
A Christiania in Art kiállítás tisztelgés a Szabadváros kreativitása előtt, ami remélhetőleg biztosítja ezen egyedülálló szociális kísérlet jövőjét.
A kiállítás kurátora Jesper Boysen, a Frederiks Bastion kulturális központ művészeti igazgatója.


Kattints a képre, és nézd meg a kiállításmegnyitó fotóit!

Reet Aus – Beszélő ruhák (ÉSZTORSZÁG)
Az installáció nyolc, kiállításra tervezett öltözékből áll, melyek mindegyike különböző újrafelhasznált anyagokból (pl. régi háztartási textilekből, az Észt Honvédség és Rendőrség kiszuperált egyenruháiból, textilipari maradékokból, megmaradt gyári ruhadarabokból) készült.
Reet Aus-t (1974) lázadó punk múltja és a természet iránti szeretete fűti a hulladékgyűjtésre és annak luxuscikké változtatására. Elismert ruhatervező, a divat világa mellett a színházi életben és a filmes világban is nevet szerzett magának. 2002-ben – az Észt Művészeti Akadémia ruhatervező szakának elvégzése után – nyitotta meg saját stúdióját. 2005-ben vezette be a Reet Aus kollekciót, melyet a természetes anyagok kizárólagos használata jellemez. 2006-tól készíti a Re Use kollekciót, melynek alapanyagát régi, tömegtermelésből megmaradt ruhadarabok és gyártási maradékok képezik.
Minden új ruhadarab története, élete és lehetőségei megjelennek az észt/finn énekes/színész Ingrit Vaher és Ville Hyvönen finn zeneszerző közösen készített hanginstallációiban, így a kiállítás lehetőséget nyújt mindegyik múltjának, jelenének és jövőjének megismerésére.
Reet Aus volt az első meghívott észt tervező, aki az 2009-es Estethica/London Fashion Week-en részt vehetett.

Öko-ékszer Finnországból
A csokipapír pénztárca, a kivont finn márkából készült medálok és a reflektor-fülbevalók három fiatal, friss fuvallatok és a nosztalgia által megérintett finn designer termékei.
A MAKEEdesign-t 2007-ben alapította Päivi Savolainen formatervező.
Először kis táskákat készített cukorkás és csokipapírból, majd ékszereket kezdett alkotni használt nejlonszatyrokból és régi reflektorokból abban a reményben, hogy gyártmányai mosolygásra késztetik az embereket és talán ötleteket is adnak az újrahasznosításhoz!
A Laurase-t 2006-ban Laura Saarivuori-Eskola ötvösművész hozta létre. Amikor a finn valutát, a márkát kezdte felváltani az euró, érdeklődni kezdett a régi érmék sorsa iránt. A Laurase azonban nem csak a márkákról és pennikről, hanem villákról, kanalakról és tányérokról is szól. Megmutatja az embereknek, amit lát: a mindennapi tárgyakban rejlő ékszereket.
A 2002-ben alakult Secco kollekciója sokoldalú: vannak régi hanglemezekből előállított termékek, használt abroncsbelsők, régi biztonsági övek és sok másféle régi vagy használt alapanyag. Amikor a Secco felfedezte az egyre növekvő szeméthegyeket, a környezetért érzett felelősség tudatában kalandokkal teli utazásra indult, ahonnan szuvenírekkel megrakottan tért haza: a Szemétföld Kincseivel.

DESIGN-SÉTA A SZEMÉTDOMB KÖRÜL 2009.09.03. – 2009. 10. 15.
Kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásait bemutató kiállítás, mely művészi értéket hordozó alkotások révén hívja fel a figyelmet a hulladék felhalmozódás problémájára.
A magyar művészek hulladékból készített design-tárgyait, bútorait, szobrait és festményeit láthatják az érdeklődők.

A kiállító művészek és művész-csoportok között szerepel:
• Toboz Design
• Cellux Csoport
• Retextil
• DNS Group
• Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzett hallgatói
• Magyar Képzőművészeti Egyetem végzett hallgatói
Pécsi Tudományegyetem – Művészeti kar végzett hallgatói

Kísérő események:

Október 10., szombat, 10.00 – 18.00
Workshop: hulladékból használati-, illetve dísztárgy – alkotóművészek segítségével.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére