Alföldi Róbert a Bárka kapitánya

Bárka Színház (1082 Budapest, Üllői út 82.)
A színház világnapján, március 27-én közönségtalálkozó keretében mutatkozott be a Bárka Színház új igazgatója, Alföldi Róbert. Röviden ismertette a most következő évad palettáját, majd a vacsora után (zsíros kenyér, napközis tea) még a Koldusopera próbájába is bepillanthattunk.

Ha az olvasó ismeri a Bárka eddigi szellemiségét, joggal csodálkozhat, hogy mit keres itt, egy sok díjas (Súgó Csiga – közönség díj, Jászai Mari-díj, Ruttkai Éva-díj, stb.) komolynak mondott színész. Aki viszont Alföldi Róbert munkásságát is szemlélte már közelebbről – mondjuk a nézőtérről -, az tudja, hogy a Bárka családias hangulata, műhely jellege és egészen meghökkentő értelmezései sem állnak tőle távol. Rögtönzött interjúnkban elmondta, hogy ez a szellem és az ő szakmai háttere inkább erősítik, minthogy kizárnák egymást. "Itt továbbra sem olyanok fognak rendezni, akik arról híresek, hogy klasszikus módon interpretálnák a szépirodalmi munkákat. De mindenképp előny, ha a néző tudja, mire jön, mire számíthat. Ha kézen tudsz fogni egy szélesebb közönséget, akik megbíznak benned, talán oda is elvezetheted őket, ahova azelőtt nem mentek volna." Hiszen a Bárka koránt sem titkolt hátsó szándéka, hogy új igazgató jelenléte eddig zárt kapukat is megnyisson.
Alföldi Róbertet a Bárka Színház előző igazgatójának, Csányi Jánosnak a felmondása után, a társulat közös döntésével egybehangzóan a VIII. kerületi önkormányzat nevezete ki igazgatónak (2006. január 19.), ami meglehetősen beszédes, hiszen az ilyen posztok betöltését pályáztatás előzi meg. Megbízása 2006. március 1-én lépett hatályba, kettő plusz három évre szól. A színész-rendező a közönség kérdésére még azt is elárulta, hogy ha felkérik játszani is fog. Emellett más változások is lesznek. Szeptembertől a Bárkához szegődik Parti Nóra, Dévai Balázs és Kálid Artúr, valamint Vörös Róbert művészeti tanácsadó. Varga Gabi a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződik, Szikszai Rémusz pedig szabadúszóként folytatja pályáját. Őt hamarosan az MTV Kultúrház műsorvezetőjeként láthatjuk viszont.
Az viszont már most biztos, hogy az elkövetkezendő évadban 7 bemutató is lesz a Bárka színpadán. A sorozat első darabja Bertolt Brecht – Kurt Weill Koldusoperája Alföldi rendezésében. Érdekességét az adja, hogy az előbemutató 2006. június 7-én lesz, a "rendes" bemutató viszont szeptemberben, ahol valószínűleg már Törőcsik Mari és Garas Dezső is csatlakozik a színjátékba. Emellett továbbra is műsoron marad a 2005/2006-os évad legtöbb darabja, kivéve a Négerek (utolsó előadás: 2006. április 18.), a Vak és a Fabula, tehát aki Jean Genet vagy Dürrenmatt, netán Pilinszky rajongó, az még most kapjon az alkalmon. (Részletes program lent)
A Bárka nyáron a szokásokhoz híven felvonja vitorláit, és végig művészet képzeletbeli áramlatain siklik. Azért néha kiköt egy-egy kellemes helyen, mint például a Gyulai Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon (július 14.), majd a Várszínházban (augusztus 10 – 17.), vagy Pulán a Művészetek Völgyében (július 28 – augusztus 6.), s meg sem áll a saját szervezésű nemzetközi Színházi Fesztiválig.
Az új kapitány azonban a közönség felé is elvárást intézett: legyenek továbbra is kíváncsiak, és érdeklődjenek a Bárka matrózai iránt, mert mesés tájakra kalauzolnak el idén is. Mostantól kibúvó sincs, hiszen a Ráday utcában jegyirodát nyitottak, mely hétköznapokon 10-ől 18 óráig várja az utazni vágyókat. Szabad bérlet is kapható, mellyel az évad három tetszőleges előadása látogatható. Ezzel nem csak a jegyek árából kap a vásárló jelentős kedvezményt, hanem felmutatásával a később vásárolt belépőkből is. Emellett a teltházzal játszott előadásokra is elővételt biztosít. A bérletnek három típusa létezik: normál, diák/nyugdíjas, páros. Tehát kicsik és nagyok, szinglik és párok, irány a kaland!
A sajtótájékoztatón indul el a Színház c. folyóirat megújult honlapja, a http://www.szinhaz.net Koren Zsolt, a NKÖM munkatársa közreműködésével. Jó barangolást!

2006/2007-es évad új bemutatói:
Bertolt Brecht – Kurt Weill: KOLDUSOPERA
Rendező: Alföldi Róbert
Előbemutató: 2006. június 7.
Gyulai Várszínházi bemutató: 2006. augusztus 14.
Bemutató: 2006. szeptember

Ottlik Géza: ISKOLA A HATÁRON
Rendező: Vidovszky György
Bemutató: 2006. szeptember 1.

Molnár Ferenc: LILIOM
– Egy csirkefogó élete és halála külvárosi legenda hét képben (1909)
Rendező: Telihay Péter
Bemutató: 2006. október eleje

Stanislaw Wyspiansky: AKROPOLISZ
Rendező: Balázs Zoltán és Zsótér Sándor
A Maladype Színház előadása
Bemutató: 2006. október vége

William Shakespeare: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Rendező: Alföldi Róbert
Bemutató: 2006. december 31. – Szilveszter estéjén

Bereményi Géza: AZ ARANY ÁRA (Teleki-téri piaci játék)
Rendező: Bagó Bertalan m.v.
Bemutató: 2007. március eleje

Heinrich von Kleist: HEILBRONNI KATICA
Rendező: Balázs Zoltán
A Bárka Színház és a Maladype Színház előadása
Bemutató: 2007. május vége

Továbbra is műsoron:
S. Berg: HELGE ÉLETE
Cseh Tamás – Bereményi Géza: A VÉLETLEN SZAVAI
W. Golding: A LEGYEK URA
M. Maeterlinck: PELLÉAS ÉS MELISANDE
S. Mrozek: MULATSÁG
J. M. Synge: A NYUGAT HŐSE
F. Hölderlin: EMPEDOKLÉSZ (Bárka és Maladype produkció)
W. Shakespeare: HAMLET
Szophoklész: PHILOKTÉTÉSZ
(A Bárka Színház stúdiósainak vizsgaelőadása)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére