Sztornó

Akik élnek Délnek mennek
Délnek ment a Sztornó című film stábja is, a Közgáz Vizuális Brigád, vagyis Pálos György rendező-operatőr, Czabán György és Győri Csilla producerek. Helyben Volt a pécsi (sic!) zenekar, a Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András. A magyar mozi egyre fakuló palettáján, ahol itt-ott van még színes foltocska, ez most kivirítja a színeket. A legtutibb ötlet Lovasit felkérni a főszerepre. Vagy már volt APEcH-es ügye Bandinak, vagy őstehetség...

Rendező-forgatókönyvíró-operatőr:
Pálos György
Szereplők: Lovasi András, Tóth Ildikó, Hollósi Frigyes, Ficzere Béla, Láng Annamária, Kovács Patrícia, Gyabronka József

Így kezdődik: "Amikor mindez megtörtént, harmincas éveimnek közepén jártam. Történelmet tanítottam egy vidéki gimnáziumban, feleségemmel és a két gyerekkel boldogan éltünk két és félszobás lakótelepi lakásunkban. Ekkor még erősnek éreztem magam, rajtam nem találnak fogást.
Közeledett a tanév vége. A panel, hogyha átmelegszik, hosszú ideig megtartja a meleget. Később levelet kaptam az APEH-től. Mindig is tudtam, hogy egy napon, a kisebb-nagyobb stiklikért meg kell fizetnem. De soha nem gondoltam volna, hogy mindennek ez az ára. Gyanússá vált a viselkedésem a családom, a kollégák és a hatóság számára.
Elkapott az örvény: minél inkább kapálóztam, annál mélyebbre húzott le."
Azt hiszitek innentől kezdve minden világos. A fenéket. A feleség, a legjobb barát, az igazgató, de még a Bt. beltagja is főhősünk alá pakol. Majdnem sikerül az öngyilkosságba taszítani tanár úrat, de persze, hogy heppiend. Rokksztár hősünk saját maga meséli el a történelemtanár, APEH üldözött identitásának a történetét.
Fontos dolog, mielőtt elkészül egy produkció, ez esetben film, hogy meghatározzák a célközönséget, jelen esetben a nézők körét, akiknél érdeklődésre számot tarthat az alkotás. Na, aki jövedelemre szert tett valaha is (legálisra, persze, ami után adózni kellett) és meghallja, vagy elolvassa a filmajánlóban azt a keserű mozaikszót, hogy APEH, annak rögvest a Gonosz maga jut eszébe, és már érdekli is a sztori, hogy vajon szerencsétlen bajtárssal, miként csesztek ki? Sokan érezhetjük magukénak ezt a filmet. Szóval nem csak a Kispál és a Borz zenekar rajongóinak lesz kedvence, adóhatóság hivatali packázásától kikészült fiatal értelmiségi kényszervállalkozó, hanem mindenkinek az lesz.
Főhősünk Lovasi András. Ő is tanárember volt, mielőtt rokcsztár lett, ezért minden görcs és manír nélkül hozza a természetes fazont. Főszereplőként is hitelesen debütált Bandi. Hiába csalja a feleségét és az adót, azért nagyon-nagyon szimpatikus ipse. A mellékszereplők sem elhanyagolhatóak! Bandi feleségét Tóth Ildikó alakítja, ő is természetes magabiztosággal, mintha tényleg csak egy feleséget forgattak volna le. (Persze értem én, ez a munkája, de olyan ritkán látni ennyire természetes alakítást!) Csábító nőként Láng Annamarit és Kovács Patríciát láthatjuk, akiket a Krétakörben már megismerhettünk. Szintén Krétakör berkekből jött Tilo Werner, aki akcentusával, és beretvaéles eszével bámulatos rendőrnyomozót alakít. Anyós-após Lázár Kati és Petróczy Sándor fergeteges jelenetekkel ajándékoznak meg minket.
Az iskolában ott van még a mindig segítőkész, legjobb barát, kicsit bumfordi, intrikus Ficzere Béla és a kiváló alakítást nyújtó Hollósi Frigyes, aki olyan dirit játszik, amilyet mindig is akartunk. Klasszikusnak mondható dráma, vagy krimi, esetleg thriller… Mélylélektani összeomlás, lassú végkifejlett, fordulatos törénet, mely tele van humorral, velős feketehumorral.
Magyar filmben ritkán találkozunk ilyen hiteles párbeszédekkel, helyszínekkel, alakításokkal. Minden a helyén van. A mediterrán városunk panelklasszikusa, a kisvárosi középiskola, még az APEH épülete is az APEH épülete, ugyanígy a börtön és MINDEN. Le akalappal Pálos György!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére