Tégla

Szétloccsanó fejek
Scorsese visszatért a gyökereihez. A legendás maffiafilm rendező, néhány év tévelygés után újra a gengszterek világába visz minket, egy remake-kel. A film eredetileg egy hongkongi rendező alkotása, A szigorúan piszkos ügyek 2002-ből. Martin Scorsese ezzel a filmmel visszavitte a triádok területét Hollywoodba. Az élmények, a vélemények sokfélék. Lássuk a filmet!

Szereplők: Leonardo DiCaprio (Billy Costigan) Matt Damon (Colin Sullivan) Jack Nicholson (Frank Costello) Martin Sheen (Oliver Queenan) Vera Farmiga (Madeleine) Mark Wahlberg (Dignam) Anthony Anderson (Brown) Ray Winstone (Mr. French) Alec Baldwin (Ellerby)
Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: William Monahan
Eredeti történet: Siu Fai Mak, Felix Chong
Zene: Howard Shore
Producer: Jennifer Aniston, Brad Pitt, Brad Grey, Martin Scorsese

Colin és Billy egyidőben végez a rendőrakadémián. Colin az ír maffiaördög Costello kedveltje, így beépíti őt a rendőrség kötelékébe, téglaként. Billy pedig a maffiába épül be, zsaruként. Mindeketten remekül végzik a dolgukat, de hamar kiderül az ellenségek számára, hogy porszem került a gépezetbe és hiába minden, mégsem megy minden flottul. A rendőrség képtelen lebuktatni a maffiát, a maffia képtelen elfelejteni a rendőrséget. Nyilvánvalóvá válik, hogy mindkét szervezetbe kém került, és ki mást bíznának meg a tégla megtalálásával, mint magát a téglát?
A tégla rakosgatásból egy építmény keletkezik, ahol már a téglák sem biztosak saját identitásukban, ki a maffiózó és ki a tégla?! A kedves néző pedig csak ámul és kezdi érteni, itt bizony sokkal többről van szó, mint két spicli titkos küzdelméről. Még talán a maffiavezér is tégla? Colin és Billy feladata az életben maradás, és az maradhat életben, aki előbb lebuktatja a téglát, vagyis saját magát. Aki látta az eredeti trilógiát, a 2002-ben készül Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi alkotást, annak nem lesz túl nagy meglepetés ez a feldolgozás, némileg egybemosták a három filmet. A történéseknek nagyrésze az első részből építkezik. A trilógia második része egy előzmény-film volt, ezt a Téglában elintézik a film elején, amikor a tégla még kissrác volt, és bemutatja a karaktereket. Az eredeti harmadik részből a legfontosabb szálat mentették át, mikor a rendőrségtől beépül a maffiába a zsaru és izgalmas kapcsolatot alakít ki a pszichológusával. Kötelező a szerelmi szál a hollywoodi produkciókban, így ez a kapcsolat szerelemmé növi ki magát.
A figurák hihetetlen színészi játékkal kápráztattak el. Jack Nicholson a maffiafőnök nem okoz akkora meglepetést, hiszen a legkiválóbb színészek egyike. Kitűnően alakit, bár néha elbagatelizálja és már-már kínosan nevetségessé tesz egy- egy jelenetet – például a pornómoziban előrántott hímtag, igazán illetlen egy maffiavezérhez. Eredetileg Robert De Nirot kérték fel a szerepre, aki ismeretlen okok miatt elutasította azt, de talán unja már a maffiaszerepeket és így 63 évesen nem akarja, hogy beskatulyázzák.
És megint Leonardo Di Caprio, Billy a jófiú. Caprio egy ellentmondásos figura. Na, nem ebben a filmben. A szépfiúkkal úgy vagyok, mint a szőke nőkkel… szép, szép, de tuti biztos előítéleteim vannak, ami köztudottan nem pozitívak. Caprio újra és újra megcáfolja a kliséimet! Először a Teljes napfogyatkozás című filmben bizonyított, aztán jött a Part és sorolhatnám a vele kapcsolatos meglepetéseimet, de a Téglában nyújtott alakítása fenomenális! Érett férfi, aki nagyon komolyan veszi a szerepét és mindent elkövet, hogy a néző egy pillanatra se gondolja azt, hogy ő egy színész. Nem csoda, hogy Scorsese legnagyobb színészkedvence Caprio, ahogy azt az Aviátorban, vagy a New York bandáiban már tapasztalhattuk.
Matt Damon, a rossz Colin olyannyira szeretett volna felkészülni a forgatásra, hogy szereprekutatásokat végzett a játékhoz: rövid ideig a Massachusettsi Állami Rendőrség bostoni rendőrirodáján "dolgozott". Részt vett járőrözésben, drograzziában, megtanítottak neki néhány alapvető viselkedési formát, módszereket, hogy miképpen lehet leghatékonyabban ártalmatlanná tenni egy gyanúsítottat. Sikerült a felkészülés, az elképesztően jó alakításban nehezen tudtam eldönteni, hogy jófiú, vagy rosszfiú ez a Demon. De végül kiderült, hogy igazi démon.
A mellékszereplőkről is illik szót ejteni, mert remekül sikerült a szereplőválogatás. Legbecsületesebb rendőr szerepében Mark Wahlberg, társa Alec Baldwin szintén a különleges ügyosztály egyik nyomozóját alakítja naív és már-már ostoba mód vak, aki nem lát az orránál tovább. A csapat élén Martin Sheen áll.
Természetesen nő is van a filmben, okos és szép. Tényleg okos és nem azért mert doktor (pszichiáter), hanem mert remekül kezeli a rendőrök lelki gyötrelmeit, segít nekik, ha valakinek szétlőtték a koponyáját és ezért rosszul érzik magukat. Ebben a filmben különösen sok a szétloccsanó agyvelők száma, ezért is szükség van a munkájára. És persze van még indok: a téglák szerelembe esnek, ki a társadalmi elvárások, ki az érzelmek végett.
Néhány szó a pénzről. Tudvalevő, hogy Martin Scorsese igen-igen maximalista, az utolső derítőnek is centire meg van a helye a forgatás során és nem rest huszonhatszor felvenni egy jelenetet, ha az neki nem tetszik. Ez is hozzájárult a 90 millió dolláros költségvetéshez. Viszont aggodalomra nincs ok, hiszen olyan nevek fémjelzik a produceri munkát, mint Jennifer Aniston és Brad Pitt, utóbbi egy ideig képben volt, mint lehetséges tégla, de végül csak a produceri teendőkben vállalt részt.
Említettük, hogy remakeről van szó. William Monahan forgatókönyvíró saját bevallása szerint nem tekintette meg az eredetinek tekinthető 2002-es hongkongi Szigorúan piszkos ügyeket, egyszerűen a kínai forgatókönyv fordítása alapján dolgozott. Scorsese nem tekinti remake-nek a filmet, bár a hongkongi filmen alapszik, viszont a forgatókönyvükben megjelenő világuk nagyon is különbözik az eredetitől. Mindenestre számomra gyanús, hogy az ottani két főszereplőnek a kínai vonásai miatt bekövbetkezett hasonlósága, mennyire visszaköszön a Tégla főhősei, Matt Damon és Leonardo Di Caprio külső jegyeinek a hasonlóságában.
A forgatás New Yorkban és Bostonban történt. Scorsese nagy szerelme a Big Apple, nehezen szakad el tőle és a bostoni adóterhek is inkább NY-ba vonzzák a stábokat. Maga a cselekmény egészében Bostonban játszódik. A forgatás ehhez képest New Yorkban, Bostonban és a két város környékén zajlott. Kristi Zea látványtervező már dolgozott együtt a rendezővel, a Nagymenők címú nagysikerű produkcióban és felfedezhető néhány közös vonás a két film helyszínei között, de Scorsese szeret visszautalni korábbi munkáira. Nem szokatlan, hogy egy filmet két városban forgatnak, viszont ebben az esetben a két város közötti különbségek feltünőek. Ha az ember elhagyja Boston belvárosát, nagyrészt alacsony épületekkel találkozik, és mindenütt látja az eget, míg New York nagy része tele van felhőkarcolókkal. Külsőben nagyon nehéz bármit is csinálni New Yorkban, ami bostoniként hat, ez igen nehéz feladat elé állította a látványtervező csapatot, de sikeresen megoldották a feladatot, az európai szem kevés hibát talál.
A Tégla sikerei után visszavonul Scorsese. Luc Besson után a másik rendezőguru is bejelentette, a cikkben elemzett film rendezője, hogy egy picit megpihen és kivonul az álomgyárból. "Rájöttem, hogy minél nagyobb egy film költségvetése annál kisebb a kockázat. Nem tudni, meddig maradok távol a szakmától, biztosan lesznek majd csábító filmtervek, de szeretném kipihenni magam." – nyilatkozta Martin Scorsese
Reméljük egy Oscar-díjat, ha nem is a Tégláért, hát az életművéért még besöpör Martin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére