Kultúr-kocsma

Kocsmázni márpedig józanul is lehet. Bizonyítja ezt a Spinoza-házban október 6-án bemutatott Bächer-est. Bächer Iván történeteit Gyabronka József előadásában hallhattuk, miközben a szerző zongorán kísérte a történeteket.

Egy jó estéhez nem mindig kell sok. Néha elég hozzá egy jó hely, egy zongora, egy asztal székkel, és egy jó történet. Egy téma rövid történetekből, fűszerezve mazurka szünetekkel. A téma pedig a kocsma. A bor, a mámor, könnyedség, lazaság csak módjával kirúgva a hámból. Történetek, olyan dolgokról, amiket már mi is átéltünk, ha máshogy nem hát hallomásból, de mégis a fogalmazás és az előadás nevetésre fakaszt minden hallgatót. Gyabronka József felolvas, egy ideig fegyelmezetten, majd nála is elszakad a cérna, elnézést kér, de ezt ő sem bírja nevetés nélkül. Bächer Iván pedig ül a zongoránál, rezzenéstelen arccal, szinte mozdulatlanul, felfoghatatlan fegyelem miközben a közönség dől a röhögéstől a poénjain.
Hát ilyen egy Bächer Iván-féle felolvasó est a Spinoza-ház színháztermében. Bächer Iván író, újságíró. Számos díjjal tüntették ki (Gábor Andor-díj, Benamy-díj, Népszabadság-díj, Táncsics Mihály-díj, Pethő Tibor-emlékérem, Demény Pál-emlékérem, Budapestért Díj, Gundel Művészeti Díj), Az 1980-as évek óta majd' minden évben előrukkol egy új kötettel, ezek közül a leghíresebbek: A város, Levélregény, Kék Duna keringő, Íz-lelő, Rötúr, Helyek, Kutya Mandovszky, Vándorbab, Elindulni három nővel, Az elhagyott falu, A zongora helye, Haláltánc, Kezdőbetűk, Hatlábú. Novelláit, tárcáit, publicisztikáit a Népszabadság, az Élet és Irodalom, az Új Tükör és a Magyarország című lapokban lehet olvasni. Zongorajátékát látni és hallani pedig legközelebb október 18-án a Spinoza-házban este 19 órakor lehet és kell is mindazoknak akik szeretik a jól nevelt kocsmázást.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére