Top tíz improvizáció Hollywoodból [VIDEÓ]

A színészet egy nehéz része az improvizáció, de a munkához tartozik. Pár embernek viszont sikerült olyan tökéletesen hozzányúlnia szövegéhez, hogy annak hála lett emlékezetes, vagy éppen csak nem zökkent ki egy váratlan dolog miatt, ami a forgatáson történt.

10. A sötét lovag (Dark Knight): senki sem számított arra, hogy milyen nagyszerű és sötét karaktert hoz majd a vászonra Heath Ledger joker személyében. Többször is fokozta improvizációval a jelenetek drámaiságát, de olyan is volt, hogy azzal csempészet fekete humort egy jelenetbe, hogy ahelyett hogy csak kisétált volna, (a robbanások közepette) komikusan bénázott a detonátorral, mintha egy durr lemaradt volna.

9. Mechanikus narancs (Clockwork Orange): Kubrick nagyszerűen érezte meg, hogy a jelenetből, amely erőszakolást és bántalmazást tartalmaz, nem teljes. Újravette, de ezúttal szólt Malcolm McDowellnak, hogy adjon hozzá valamit. Ezt pedig a singing in the rain éneklésével érte el. Egy borzongató keveréke az örömnek és a gonoszágnak.

8. Éjféli cowboy (Midnight Cowboy): Hallani olyat is, miszerint az egész jelenet teljesen improvizáció volt, de egy ami biztos, hogy Dustin Hoffman improvizált. Ő és barátja éppen az utcán sétálnak, az „üzletről” beszélve, aztán bamm, egy taxi kerül a képbe, Hoffmant majdnem elütve. de nem zökken ki, ordít a taxissal, majd továbbáll, semmi jelét nem mutatva annak, hogy a jármű véletlenül került oda.

7. Cápa: Ez nem akármilyen cápa, és ezt Roy is tudja. Ő teremtette film leghíresebb mondatát, mégpedig magától. Az filmben ez volt az első jelenet, amiben látjuk a nagy fehéret, Scheider úgy döntött, hogy drámát kicsit oldja, belök egy egysorost: „you gonna’ need a bigger boat”. A közönség ugyan nevet, de aggódva.

6. Taxi Driver: Martin Scorsese híres arról, hogy az összes színészét arra buzdítja, hogy improvizáljanak. A jelenetben Robert De Niro karaktere a tükörképéhez beszél, pisztolyt forgatva. Ezt a jelenetet pedig arra használta ki, hogy megalkossa a filmtörténelem egyik legikonikusabb jelenetét. „Are you talkin’ to me?” hangzik el, miközben mérgesen néz a tükörképére. Tökéletesen egyesíti a karakter magányát és elidegenedését a világtól, ez a jelenet mond talán a legtöbbet a karaktere jelleméről.

5. Nagymenők (Goodfellas): még ha sosem láttad ezt a filmet, sanszos hogy ismered ezt a jelenetet. Ismét Scorsese adott szabadkezet és Joe Pesci ezt rendesen ki is használta, (többek között) ennek egy oscart köszönhet. A karakterét ismerjük meg jobban és közben olyan drámát hoz a jelenetbe, hogy még a többi színész is elfelejtett lélegezni, nem hogy a nézők.

4. A bárányok hallgatnak (The Silence Of The Lambs): Sir Antony Hopkins még mindig rémálmaink rendszeres vendége a filmben mutatott alakítása miatt. A jelenet, amiben bemutatkozik, vitán felül hátborzongató. És ha nem elég, erre rá tett egy lapáttal, de nem szóval, hanem egy nyugtalanító szörcsögéssel. Viccből kreálta ezt a hangot, ennek hála még ijesztőbbé téve a jelenetet. Az már csak ráadás, hogy olyat alakított, amiért kétség kívül oscart érdemelt.

3. Acéllövedék (Full Metal Jacket): Mi a legjobb módja annak, hogy bemutasd a karaktered durvaságát? Stanley szemében az elején nem tűnt elég fenevadnak Lee Ermey a szerephez, de ez hamar kiderült, hogy nem igaz. Forgatáskor 40 percig megállás nélkül ordibált az újoncokkal, és a szövegei felét ő találta ki.

2. Ragyogás (Shining): A Stephen King adaptációban a színészi duó nagyszerű alakításának, és Jack Nickolson frappánságának köszönhetjük ezt a ragyogó pillanatot. Az után, hogy családját egy fürdőszobába kergette, Jack egy késő esti showkból ismerős mondatot vett kölcsön (Here’s Johnny!”), ezzel humort és borzongást adva a jelenetnek. A tanulság: sose bújócskáz Nickolsonnal.

http://antropos.hu/data/9011/2.jpg

1. Casablanca: Ez a hollywoodi klasszikus tele van emlékezetes szövegekkel, de csak egy nem volt benne a forgatókönyvben, a mondat, amit Bogart többször is mondott „Here’s looking at you, kid.” Mint kiderült, a jelenetek között pókerezni tanította Ingridet, ahol gyakran mondta neki ezt. Ki gondolta volna, hogy aztán az egyik leghíresebb egysoros lesz a filmtörténelemben.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére