2014. augusztus 7-szeptember 5.

Boldogság ezerkétszázért

A kiállítás
Végre egy kiállítás, ahol nem kell feszengeni, ahol nem vádaskodnak komoly esztéták és ahol nem kell úgy csinálni, mintha bárki is értené, pláne bárkit is érdekelne a sok felesleges szöveg.

Itt ez a hely, ahol az ember elengedheti magát, és koncentrálhat arra, ami igazán fontos az életben: megtalálni a boldogságot. Ebben segítségünkre vannak a tér jól kidolgozott részletei: stimmelnek a hangok, a fények (UV, hogy jobban lássalak), a szigorúan műanyagból készült virágfüzér a lámpákon, a Hungaro-Dekadencia elleni pirosfehérzöld cukorka. Amatőrbe ágyazott profizmus, nagyon súlyos mondanivalóval. Meg is fogom idővel mondani, mi az.

ÁRUCIKK lett a boldogság, bizonyítandó, meg is lehet vásárolni a kiállításon az ún. szettet: jó tanácsok, tornagyakorlatok, napirend segítségével a tőlünk csupán karnyújtásnyira lévő boldogság a miénk lehet! Csomagolt huszonegyedik századi Nirvána 1200-ért. Meditálj, táncolj, énekelj, vásárolj, és legfőképpen legyél még önzőbb, mint amilyen már amúgy is vagy. A boldogság nem hazudik, és nem ver át. Azt kapod a pénzedért, amit megvásárolsz! Ilyen és ehhez hasonló jelmondatok jutnak eszünkbe.

http://antropos.hu/data/8984/2.jpg

Szombat Éva képeinek hatása – mert hát ne felejtsük el, hogy fotókiállításon vagyunk, bármennyire is ízes, színes, szagos a körítés – nem az elsöprő erejű mondanivalójukban áll, sokkal inkább, színeiben, formáiban, anyagaiban és a látszólag össze nem illő tárgyak egymás mellé helyezésében. Bár érdekesek a kompozíciók: porcelán, műanyag és műselyem, csupa giccs, elemezni őket félelmetes vállalkozás lenne, olyan dolgok derülhetnének ki, melyekről, jobb, ha nem tudunk. De mondjuk is ki: önmagukban befogadhatatlanok a képek, közös bennük az, hogy érzések és hangulatok töltik be az értelem helyét, hisz annyi minden zsúfolódik össze egy-egy fotón, hogy az ember agya elkalandozik, elkezdi bámulni a falat, míg ki nem csordul a nyála. Színek és formák ezen kavalkádja mögött, ott van a vágyott állapot, ahol nem kell már gondolkodni, keresgélni tovább.

A tárgyiasult a boldogság tehát még egyszer mondom, megvásárolható, ennek fő szimbóluma, az aranykeretes egydolláros is ezt hivatott népszerűsíteni: költsd el és meglásd, sokkal boldogabb leszel. De vajon mitől lesz jobb kedve a szemlélőnek ebben a furcsán tömör, sűrű levegőjű, ám korán sem szokatlan hangulatú (Ázsia center?) édeskés szagú helyiségben? És miért nem tudja levakarni a mosolyt az arcáról? Egyszerűen meg kell állapítani, hogy a kompozíciók színei és formái vannak ilyen hatással az emberi agyra: több kedve lesz élni. Műanyag, porcelán és műselyem, mindhárom anyag ugyanazt szimbolizálja, a felesleges tárgyakat, melyeket magunk köré gyűjtünk, hogy jobban érezzük magunkat. S ha mindez még nem lenne elég, falra hányt idézetek is segítenek eligazodni az útkeresés alatt, bölcsebbnél bölcsebb aranyköpések törik meg a kompozíciók sorát, olyan komoly bölcselőktől, mint például a Cosmopolitan vagy a Tuti Gimi című film.

A hanyatló társadalom ellentéteit (hogy jó messzire szálljunk el a végére) legkönnyebben a giccsben lehet feloldani – a halandó és haldokló emberiségnek már szinte fel sem tűnik a sok kínai rózsaszín műanyag szar, ami körülveszi. Így koncentráltan egy helyre pakolva persze sok, tömör és vicces, de meg kéne lassan állni, belenézni a tükörbe és megálljt parancsolni a minket elárasztó szennynek. Tehát akkor most vagy tessék elmenni, költeni egy kis pénzt, kiskutyákat simogatni, rendőröket puszilgatni és visszafeküdni vagy lehet felébredni, tükröket pucolni és kisöpörni pincétől padlásig a fejeket.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére