Háy János: Napra jutni

Az utóbbi évtized egyik legsikeresebb hazai írójának tartják. A szerző számos műfajban alkot: ír verset, prózát és színdarabot. Legújabb könyve egy novelláskötet, amely az Európa Könyvkiadónál jelent meg.

A kötetben található elbeszélések egy kisfiú életét követik a születéstől a középiskoláig. Egy vidéki család mindennapjairól olvashatunk, apa, anya, a nagyszülők, s persze a gyerek áll a középpontban. Háy János érzékletesen meséli el, hogyan ismeri meg a világot a főhős, milyennek látja a szüleit, az évek elteltével hogyan változik a viszonyuk.

A sokszor szívszorító történetek tele vannak humorral, játékossággal. A kötet külön érdekessége, hogy a főhős történetét elmondó novellafüzért a legfontosabb felnőttek élettörténetét leíró szociografikus novellák zárják, amelyek bemutatják a felnőttek sorsát, ám e történeteken keresztül megelevenedik az ország sorsa, a szegénység, a háborúk, a megélhetésért folytatott küzdelem, a hatalomnak való végletes kiszolgáltatottság is.

„Hát ilyen ez a könyv, meg még másmilyen is, olyan, mint amikor a friss bukta szaga kicsúszik a félig nyitott konyhaablakon. Olyan, mint amikor az orrunkat követve megyünk vissza a múltba. Amikor az emlékek és az érzések úgy kapaszkodnak össze, ahogyan az anya szorítja magához a gyerekét” – írja Háy János a könyv fülszövegében.

http://antropos.hu/data/8654/2.jpg

A mára számos díjjal kitüntetett szerzőnek 1982 óta jelennek meg írásai, kezdetben versek, majd novellák, regények, drámák. Színpadra írt műveit számos külföldi színházban is bemutatták. Az írás mellett képzőművészettel is foglalkozik, rajzaiból és festményeiből több kiállítás is nyílt.

Háy Jánostól eddig A mélygarázs és a Xanadu jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. Napra jutni című új kötetét 2014 áprilisában a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be a kiadó. A könyvbemutatóra április 26-án, szombaton 14.30-tól kerül sor az Osztovits Levente teremben (Millenáris, 1026 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). Közreműködik: Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa, Mucsi Zoltán színművész és Beck Zoltán, a 30Y frontembere.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére