2014. augusztus 11-18.

Újabb színek a Sziget palettáján

Újabb nevek láttak napvilágot a Sziget 2014-es felhozatalából. Jön a világ legjobb DJ-i között számon tartott Deadmau5, hogy felvezesse a Sziget fesztiválnapjait. Szintén érkezik a DJ Mag listás Axwell, a legnagyobb fesztiválok keresett sztárja, a Bombay Bicycle Club. Jön továbbá - közkívánatra - a londoni Crystal Fighters, az ultraprovokatív Anti-Flag, a Wild Beasts, a The Kooks, a Mount Kimbie, Girls in Hawaii, és a DJAIKOVSKI ft. TK Wonder & MC Wasp formáció is.

Tavaly egy látványos End Show zárta a Szigetet, idén pedig már egy Opening Partyval is készül a Fesztiválköztársaság. A Nulladik nap koncertfolyamának záróakkordjaként, az őrületes élő szettjein digitális partyállattá átváltozó, a nemzetközi chartok csúcsait ostromló dance slágereket jegyző elektronikus zenész, Deadmau5 celebrálja majd a nyitópartit. Mau5 a világ vezető e-zenei szaklapjának, a DJ Mag százas listájának éllovasai közt van évek óta, s ma már senki nem lepődik meg azon, hogy az ő friss megjelenései a legkeresettebb anyagok a netes töltőállomásokon.

Évek óta bérelt helye van a legjobb DJ-ket rangsoroló DJ Mag listáján, a világ leghangosabb bulijaiban és legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein lép fel. Extra-energikus, élénk és ellenállhatatlan electro house zenében utazik, és Sebastian Ingrosso-val, valamint Steve Angelloval hárman alkották a skandináv elektronikus zenei élet legmenőbb és legfelkapottabb house-kollektiváját, a legendás Swedish House Maffiát. Axwell több Grammy-jelöléssel büszkélkedő előadó, a svéd electro house három királyának egyike, aki rendszeresen jelentkezik újabb slágerekkel, melyek kivétel nélkül nagyot szólnak.

Három tizenéves srác, Jamie McColl, Suren de Saram és Jack Steadman kezdetben még The Canals néven minden nap arról álmodozott, hogy napról-napra közelebb kerülnek az álmaikhoz. Később Ed Nash is csatlakozott hozzájuk, majd amikor megannyi tehetségkutató versenyen edződve színre léptek az izgató és meglepően érett The Boy I Used to Be EP-jükkel a New Musical Express azt írta róluk, a legpengébb zenekar, amely Észak-Londonból valaha is elindult. Mára Bombay Bicycle Club megcsinálta azt, amire mindig is vágyott: a világ legjobb koncerthelyei és a legnagyobb fesztiválok sztárjai lettek, így jönnek a Szigetre is.

A radicionális-akusztikus baszk zenei elemek, kásás basszus alapok és euforikus elektronikus hangok a lazulós chillwave tájakról, valamint a tempósabb dubstep-electro frontról. Ezekkel az asszociatív elemekkel lehet felcímkézni a londoni Crystal Fighters szabad ötleteinek jegyzékét, mely annyira komplex és annyi megkapó zenei stílusjegyet foglal magában, hogy jelenleg nincsen párja az alternatív tánczenei univerzumban. Két éve már jártak a Szigeten, akkora nyomot hagyva, hogy azóta is a kívánsággép top 20-ban szerepelnek. Ezúttal legfrissebb lemezükkel érkeznek a Szigetre.

Újra itt a Szigeten – annak is a Nulladik napján – az Anti-Flag, az ultraprovokatív és megalkuvást nem ismerő pittsburghi punk rock banda, akik feszes tempójú, markáns társadalomkritikát megfogalmazó számaikról, felforgató albumaikról és politikai aktivizmusukról híresek. Kilenc, nagy port kavart stúdióalbumot adtak ki eddig. 2012 márciusa, azaz legutóbbi albumuk, a General Strike megjelenése óta pedig szinte folyamatosan úton vannak. Már megfordultak köreinkben a Szigeten, hatalmas bulit csapva, s most visszatérnek, sokak kérésére.

http://antropos.hu/data/8651/2.jpg

Milliós lemezeladási mutatókkal büszkélkedik Luke Pritchard bandája, a brightoni The Kooks, akik korábban már hatalmas bulit csaptak a Szigeten. Az Inside In/Inside Out lemezük négyszeres platinalemez lett az Egyesült Királyságban, világszerte pedig két millió példányt adtak el belőle és két dala bekerült a TOP 10-be a brit slágerlistán, sőt a zenekar megkapta a legjobb brit, illetve ír bandának járó díjat az MTV Europe Music Awards-on. Következő albumuk, a Konk is nagyot szólt, rögtön az első helyen debütált a brit lemezeladási listán, legutoljára pedig 2011 szeptemberében adtak ki lemezt, a Junk Of The Heartot. Most márciusban a Down című single-lel jelentkeztek, amely minden bizonnyal már készülő negyedik stúdióalbumuk megjelenését készíti elő, s amiből már ízelítőt is hallhatunk a Szigeten.  http://www.youtube.com/watch?v=p2tjsNabkzo

Kifinomult, finom és alig kitapintható folk rockos beütéssel átitatott elegáns gitárzenét játszanak, ami ha akarjuk art-rock, ha pedig a hangulatunk úgy kívánja: dream-pop. Ők a Wild Beasts. Noha zenéjük mellőz minden olyan fajta monumentalitást és elektronikus túldíszítést, mint ami az utóbbi műfajhoz köthető, az ő védjegyük sokkal inkább Hayden Thorpe énekes-gitáros magas és vékony hangja. Két évvel ezelőtt a legjobb brit lemeznek járó Mercury-díjra jelölték őket a Two Dancersért, az idei Szigetre pedig aktuális albumukkal, a most februárban megjelent, a szintipop útvesztőiben kalandozó Present Tense-szel lépnek fel.

Két angol srác, Kai Campos és Dom Maker, a Cornwall megyei St. Austellből és a brit elektro-szcéna bölcsőjéből, Brightonból indulva elkápráztatták a legmagasabb presztízsű rendezvények közönségét. A Mount Kimbie a koncertjeik alapenergiáját biztosító őrületes basszus soundot a körülöttük felhalmozott hangszerarzenál bevetésével turbózza fel.   Bemutatkozó albumuk, a 2010-ben megjelent Crooks and Lovers felkerült az NME az év legjobb teljesítményeit rangsoroló harmincas listájának huszonkettedik helyére.  Tavaly kijött a második albumuk, a Cold Spring Fault Less You, amely helyet kapott a Dummy Magazine 2013-as Best of-listáján. 

A Girls in Hawaii tagjai Belgiumból érkeznek hozzánk a Szigetre, hogy bemutassák nekünk, milyen csodák lakoznak aktuális albumuk, a tavaly szeptemberben kiadott Everest dalaiban. Korábban már készültek hozzánk, akkor a koncert elmaradt, hisz’ Denis Wielemans, az együttes első dobosa huszonnyolc évesen, tragikus körülmények között, autóbalesetben veszítette életét. Az együttesnek két évbe tellett mire kiheverte a sokkot és 2013 szeptemberében bebizonyította, erősebb, mint valaha s ezt végre mi is meghallhatjuk.

És várható a macedón elektronika legismertebb alakja, Кирил Џајковски, azaz Djaikovski, aki a DJAIKOVSKI ft. TK Wonder & MC Wasp formációval érkezik a Szigetre.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére