Palizz be!

Palacsinta világnap!

Ritkán találkozunk olyan személlyel, aki nem szereti a csokoládét. Hasonlóan értetlenül tekintünk arra a szerintünk félnótásra is, aki a palacsintát nem csipázza. Végtelenül egyszerű elkészítése és finomsága sokak szívét rabul ejtette már.

Édes vagy sós, vékony vagy vastag, rakott vagy tekert. Ezerféle variáns, minden kultúra saját szájízéhez alakítva. Ráadásul a palacsintázást, mint cselekvést is egyedi hangulat kíséri. A segítségével beleesel a nyúl-lyukba, kiszakadsz a mindennapi rat-race-ből és nem érdekel, hogy kicsire mész össze vagy nagyra nősz, akkor is megeszed azt az utolsót. Ne árválkodjon ott a tányérodon! Az mellékes, hogy az utolsó a 12. vagy a 25. Te figyelsz a lelkivilágára, menjen csak a többi után! Csodaországban aztán tuttira összejön a család, a herceged/hercegnőd sem fogja a kalóriákat számolgatni és a barátaid is elkérik a nyúlodú címét, ha megtudják, hogy mindenki ott palacsintázik.

Az elfogyasztásánál pedig csak az elkészítése nyújt nagyobb élményt. Jó a tészta állaga? Mit rakj még bele? Felhívod Sárit. Nem, inkább anyudat. Győzött a nagyid. Elég zsiradék van a serpenyőben? Pfff, leragadt. Most meg túl sok az olaj. A macska rúgja meg, hogy egy palacsintát sem tudsz megsütni! Igen, most tökéletes: nem ragadt le és nem is túl olajos. Már „csak” meg kell fordítanod. Puff! Fele a gáztűzhelyen, fele a padlóról vigyorog rád. „Looser”! A 10. ilyen eset után elgondolkodsz, hogy te vagy a suta vagy (Ne adj Isten!) rossz serpenyőbe fektetted a malacperselyben gyűjtögetted casht. Ne vitassuk meg melyik a valószínűbb! Nézzünk, inkább szét a világ többi pontján mely étekek tartoznak a palacsintafélék családjába.

A palacsinta alapja, ahogy kicsiny hazánkban is készül: liszt, tej, tojás, cukor, só, olaj. Ezt fogyasszuk édesen, sósan, tetszés szerint töltve, rakva, alagútrendszert, kártyavárat építve belőle, stb. Külhonban hasonló az alap, nyilvánvalóan olyan összetevőkkel, amelyek az adott országban leginkább az étkezés alapjául szolgálnak.

Speciel én akkor szoktam császármorzsát, amikor elönti az agyamat a konyhában felgyülemlett gőz és összekutyulom a palacsintatésztát a serpenyőben. Nem is lőttem nagyon mellé, hiszen a felső szomszéd (Ausztria) finomsága hasonlóan készül, csak ők szánt szándékkal keverik össze a tésztát. Így készül tehát eredeti nevén a Kaiserschmarrn. A magyarosított verzióban grízt használunk, liszt helyett. Kinek a pap, kinek a paplan.

Anglia pancake-je cukorban és citromban fürdik, Finnországban tepsiben sül (Pannukakku), Oroszországban kicsik és ducik (Olady), Lengyelországban (Nalesniki) szinte ugyanaz, mint az általunk ismert. A Raggmunk (Svédország) tésztájába krumpli is kerül, feltétnek tejföl, bors, hagyma, vörös áfonya dzsem társul.

A francia verziót mindenkinek ki kell próbálnia, feltéve, ha egy balul elsült palacsinta alkalmával tűzoltókkal szeretne találkozni. Ugyanis, a Crepes Suzette háromszögbe hajtogatott palacsinta, narancsos krémmel töltve, amit tálaláskor alkohollal (likőrrel) öntenek nyakon és meggyújtják. Bon appétit!
A görögök úgy tartják, hogy az elsők között voltak, akik feljegyezték eme mennyei manna receptjét, mintegy 2500 éves történelme van. Valószínű az Olümposzon is közkedvelt volt, mit nekik ambrózia! Az Tiganitesbe olivaolaj, ribizke, fahéj, méz és dió vagy szezámmag íze olvad eggyé. Isteni lehet!

A Kelet-Európára jellemző Blini vagy Blintz hajdinából, kukoricalisztből és finom lisztből készült ágy a kaviárnak, füstölt lazacnak, hagymának, rántottának, tejfölnek… egy-két vodkával kísérve, hogy ne fázzon az éjszaka.

Az indiai Uttapam különleges ízvilágát a hagyma, mogyoróhagyma, répa, koriander és zöld chilli adja. Nehéz elképzelni, hogy ez egy „palacsinta”- féle. Körülbelül az ük-ük nagyanyja lehet a mi palánknak.
Korea és Japán a káposztát használja plusz alapelemként a tésztakészítésnél. Az előbbit (Kimchijeon) hússal, zöldséggel és tengeri herkentyűkkel egyaránt fogyasztják. Az utóbbit (Okonomiyaki) az Egyesült Államokban Japan-pancake-nek nevezik, hiszen inkább hasonlít egy extra feltétes pizzához (mogyoróhagyma, bacon, majonéz,stb.), mint egy palacsintához.

Made in China és semmi műanyag. A Cong You Bing egészségesebb, mint a többi pali. Zöldhagymát sütnek a tésztába és szója alapú gyömbéres, mogyoróhagymás öntettel bolondítják meg.

Ausztráliában a Pikeletsbe borkősav és vaj is kerül, kicsit vastagabb, mint a palacsinta, de nem sütnek bele korallt vagy a Sydney Operaház egy darabját, úgyhogy ugorhatunk is tovább.

Dél-Afrikában a Pannekoeke vékony tésztájú, amelyet mazsolával, almával baconnal sajttal pörgetnek fel. Az Apam Balik (Malajzia) igazi desszertként tudom elképzelni, összehajtva, felállítva, mint egy lángost árulják mogyoróval, kukoricával, csokis rizzsel, sajttal töltve. Az alaptészta többfajta lisztből (rizs, kukorica), kókusztejből és a szokásos hozzávalókból készül. Szomáliát (Anjero) szintén a vegyes liszt (cirok, fehér kukorica) alapú tiszta jellemzi.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a Buttermilk Pancake különlegessége, hogy írót is adnak az alap hozzávalókhoz és kicsit pufibbra sütik, mint mi. A mexikóiak is a testesebb változatott preferálják, szépen egymásra pakolva (Hotcakes). Juharszirupot rá! Venezuelában és Columbiában (Cachapas) kukoricalisztet használnak.

Mikor egy ilyen cikket olvasol (vagy esetemben írsz) rájössz, hogy a „tépkedős” papírzsepi nem csak a romantikus filmeknél jön jól, hanem a nyálelválasztást beindító művektől is. Remélem kedvet kaptál és legalább a Palacsinta-nap alkalmából serpenyőt ragadsz és jóllakatod a hasadat egy palival! Ha tűzoltót hallasz a belvárosban gondolj rám, mert hogy kötényt ragadok és nekiesek a francia palacsintának, az nem kérdés!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére