Savage

Budapesten a Need4speed bulin már találkozhattunk vele, de ismerős lehet neve Szarvason és Mezőtúron is. Most váltottunk is néhány szót a vidéki partiéletről, a lemezvásárlásról és a drum and bassről. Hallgasd meg a letölthető mixet!


-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?
-A szokásos történet állt elő nálam is, miszerint: már kis korom óta foglalkoztatott a dolog, amit zenének hívnak, bár nálam nem egy-egy stílus dominált, gyakorlatilag mindenevő voltam és vagyok azóta is. Némi befolyásoltságot azért kaptam néha a barátaimtól. Így ismerkedtem meg a zenekarosdival is, elkezdtem rock koncertekre járni, ismerkedtem hangszerekkel és hangtechnikával. Talán ebben az időszakban
fertőzött meg az elektronikus zene is és amikor felfedeztem a két stílus közötti párhuzamot, teljesen magával ragadott. Végül a drum&bass-nél kötöttem ki. Régóta törtem a fejem, hogy ki kéne próbálni ezt a dj dolgot; erőt vettem magamon, gyűjtögetni kezdtem technikára és mikor végre meglett, új dimenziókat nyitott meg előttem, ezután nem volt megállás…

-Milyen előadók voltak kezdetben hatással rád?
-Eleinte a közismert előadók zenéi tetszettek meg, mint pl.: a Prodigy vagy a Freestylers, valamint nagyon sok party- és rádiómixet hallgattam a Tilos rádióból, amiről valljuk be annak idején nagyon jól lehetett informálódni a kultúra ezen terén. Miután a drum&bass teret hódított a fejemben, nagy hatással voltak rám Ed Rush, Zinc és Dieselboy mixei.

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?
-Zenei mindenevő vagyok, beleértve a tőlünk távol élő népek kultúráját is, így a napi hallgatnivalók között megtalálható az indiai népzenétől a magyar rockon keresztül, a ska vagy deszkás punk muzsikáig minden. Fellépésekre való hosszabb utazásaim közben szívesen hallgatok inkább mixeket. De sokszor itthon is drum&bass megy. Azon belül is a legszélesebb skálán mozog a hallgatnivaló, ami átvetül a partykra is, szeretek kombinálni, – ami főként a vidéki bulikra érvényes – a szettekben sokféle drumandbass felcsendül, az
éneklős, seggrázós liquidektől a masszívabb techstep és neurofunk zenéken keresztül a kőkemény technoid és breakcore zenékig. Néha még egy-két hiphop és breakbeat lemez is előkerül. A nagyobb városokban lévő partykon ez máshogy működik.

-Milyen a party élet nálatok? Utolsó buli, hogy sikerült?
-Sajnos azt kell mondanom, Szarvason elektronikus zenei partyélet gyakorlatilag több éve nincs. Ennek okait sokáig feszegethetnénk, de érdembeli eredményre nem jutnánk. Régen nagyon sok jó elektronikus zenei est volt itt, mindenki az országosan híres Zebra Club-ba járt. Manapság a mi kis városkánkban is csak a retródiszkó uralkodik; vannak próbálkozások, hogy egy kicsit az underground felélénküljön, bízzunk benne, egyszer
újra működni fog. Ha drum&bass partyról van szó a környéken, akkor az ember manapság inkább Békéscsabára vagy Mezőtúrra asszociál. Ezekben a városokban szerencsére még folyamatosan megújuló és pezsgő kis közönség van jelen.
Legutolsó partym éppen Mezőtúron volt elmúlt pénteken. Szeretek ott játszani, mert nagyon sok ismerősöm és barátom lakik arra és Szarvastól sincs messze. Zeneileg vegyes, most éppen a drum&bass sötétebb vonala dominált, de ugyanúgy pörögtek lájtosabb lemezek is. Egy ideje foglalkozom party- illetve koncertszervezéssel is és látom, hazánk gazdasági helyzete, hogyan vetül át a partyk szervezésére és látogatottságára. Ettől függetlenül szerencsére elég szép számú közönség látogat el mostanában ezeken az estéken. Sajnos a vidéki körülmények mindig nehezebbek, mégis úgy érzem, kellő kitartással, nagyon lassan, de fejlődik a dolog az ilyen kisvárosokban is.

-Kedvenc DJ/előadó/kiadó?
-A drum&bass-en belül több vonalat említenék meg, mint dj, mint producer irányban is. Dj témában a hazai vonalon a Rewind brigád: Palotai és Cadik urak voltak legnagyobb hatással rám. Küföldről Dieselboy és Andy C munkássága, zenei sokszínűsége nyűgöz le a mai napig. Producerek terén inkább a keményebb vonalas dnb képviselőinek hangzását kedvelem manapság, mint pl Raiden, The Sect, Audio vagy Current Value, Counterstrike,
de Chris.su, Dom, TeeBee vagy éppen Ed Rush & Optical lemezeit is szívesen pörgetem, hogy a lájtosabb stílusból is említsek párat; a sor igazából végtelen.

-Kedvenc lemezbolt és klub?
-Ha új megjelenéseket vásárlok Redeye vagy Chemical, egyébként az internet adta lehetőségeket kihasználva, sokszor böngészek ritkaságok után fórumokon. Klub szempontjából, ha szórakozni megyek, fontos számomra, hogy a nagy partyarénákon kívül a helyen legyenek kis elszigetelt beülős lehetőségek, szerintem ez egy fontos
dolog. Viszont ha fellépésről van szó nincsenek különleges elvárásaim. Ha jó a hangulat, jól érzed magad és közben azt csinálod amit szeretsz, az szerintem minden esetleges hiányosságot pótol.

-Buli, ahol szívesen játszanál?
-Szeretném, ha egyszer lenne egy partysorozatom, egy kis kulturális bázis, több stílussal, ahol sok jó ember jól érzi magát. Valamint szívesen játszanék olyan híres sztárokkal egy partyn, akik munkássága hatással van rám.

-Melyiket és miért részesíted előnyben: cd / bakelit / mp3…?
-Elsőre rögtön rávágom, hogy: bakelit! Ezt igazából magyarázni sem kellene, de talán egy kicsit mégis. Ha megvásárolsz egy lemezt, azzal tisztelegsz a producer előtt, aki megírta azt. És persze a minősége is jobb. Ezen kívül ad egy pluszt – mióta megjelent a fogalom, hogy DJ – amit egy érzés követ, amikor a fekete korongokból hangokat csikarsz ki a lemezjátszó segítségével; a saját kezeddel fogod meg a zenét tulajdonképpen. Szerintem ez egy különleges dolog. Ismerősök promoit persze cd-ről játszom. Visszatérve, a bakelit örök, remélem nem tűnik el soha, viszont az is igaz, hogy a cd és az mp3 a jövő. Ez így van rendjén.

-Mi a véleményed az általad képviselt zenei stílus hazai és nemzetközi helyzetéről?
-Határozottan pozitív irányba tart – véleményem szerint – a szcéna itthon, és külföldön is, köszönhető ez a precíz szervezőknek és a jó producereknek, akik minőséget próbálnak hozni a drum&bass világába, ezzel emelve az ország hírnevén. Jó, hogy vannak kitartó emberek ebben a kis országban is. Emellett vannak olyanok is sajnos, akik csak híresek akarnak lenni, mögötte pedig alig van valami érdemleges. Az utóbbiból is akad bőven.
Örvendetes, hogy vidéken is kezdenek próbálkozni partykat szervezni, de itt sajnos nehezebb dolguk van, mint a nagyvárosokban.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére