2008. október 28.

Junior Prímákat díjazták

A tehetség jövőt formál...
Vajon hányan tudják a színházlátogatók között, hogy milyen trükköket kell kitalálni, majd előadásról előadásra újra lejátszani egy színpadi világosítónak? A Príma Primissima díj történetében először a harminc év alattiakat is díjazták. A kiválasztottak között színészek, táncos, zenész és egy világosító  nyerte el a hét ezer eurós díjat...

Öt esztendeje indítottuk útjára a Príma Primissima díjat, idén először pedig a fiatalokra is sort kerítettünk – mondta Takács Ildikó, a Trigránit Zrt tulajdonosának Demján Sándornak a képviseletében. – A juniorok díjazását az ingatlanfejlesztő társaság másik tulajdonosa, Nathaniel Rothschild tette lehetővé. A vele kötött szerződés szerint öt esztendőn keresztül biztosítja a tehetséges harminc év alatti művészek elismerését a Magyar Színház és Fimművészet kategóriájában. A kiválasztásról Takács Ildikó elmondta, különböző szakmai szervezetek jelölték a kiválóságokat, majd egy négytagú zsűri szavazatai döntöttek. A zsűriban helyet kapott Szabó István filmrendező, Lukács Sándor, Nagy-Kálózy Eszter és Eperjes Károly színművészek. Összességében közel harminc jelölt között kellett választaniuk, főképp pályatársaik közül.
 
Kik kapták elsőként a Príma Primissima díj jelképét, az üvegből készült Kincsem szobrot és a vele járó hét ezer eurót? Érdi Tamás zongoraművész, aki egy kórházi hiba miatt születése után elveszítette látását. Farkas Tamás, aki kakukktojásnak mondható, mivel ő nem előadóművész, hanem a back-stage stábban, a színpad hátterében dolgozik világosítóként.Gulyás Attila, színész Békéscsabáról, a Jókai Színházból.Hámori Gabriella, aki az Állítsátok meg Terézanyut! című film főszerepében szerzett országos ismertséget. Jordán Adél, Jordán Tamás lányaként Kaposváron látta meg a napvilágot, ám mára a fővárosi Katona József Színház  tagja. Keresztes Tamás, Pálmai Anna ugyancsak ebben a teátrumban lépnek fel esténként. Oláh Zoltán balettművész hét esztendeje táncol az Operaházban.Végül Tornyi Ildikó, és Varjú Kálmán szintén fővárosi komédiások, a Vígszínház ifjú színészei.
 
A Operaházi díjátadót, a gratulációkat, a közös csoportkép készítést követőn megkérdeztük azt, aki soha nem lép előadás közben a színpadra. Farkas Tamás nyolc esztendeje világosít az Új Színházban. Középiskoláit az Árpád Szakképző Iskolában végezte, itt tanulta ki alapszakmáját, az épületvillamossági szerelést,
 
Sokat változtak technikai körülmnények az elmúlt években, mióta világosítóként dolgozom – mondta – A közönség nem is gondoná, hogy több száz lámpát kell az előadások közben irányítani, kezelni. A nézők ezeknek csak egy töredékét észlelik játék közben. Rengeteg ötletre, leleményre van szükség az előadások létrehozásához, ami időnként nem kis fejtörést okoz a műszaki stábnak. A friss Junior Prima díjas elmondta, két ötletére is nagyon büszke. Az egyik az volt, amikor meg kellett oldani, hogy egy mikrofon hol kövesse a darabbeli színészt, hol meneküljön előle. Attól függően, hogy jól énekelt, vagy rosszul. Ehhez távirányítást, kisautókat, elektronikai furfangokat valósítottak meg. Ugyancsak kihívást jelentett egy torta Csehov Három nővérjében, egy adott pillanatban felgyulladó majd kihúnyó igazi gyertyákkal. Egy elektromos szikrának kellett működésbe lépnie, a világosító irányításával. Farkas Tamás szerint ez a munka nagyon érdekes, sok újdonságot hordoz, és most ráadásként Junior Píma díjjal is jutalmazták. Sőt, azt is tudja már, hogy mire költi a hét ezer eurót. Szabadidejében repülni, repülőgépet vezetni szeretne, gondolatban már el is költötte a pénzt a tanfolyam díjára.

Alsó sor balról jobbra: Gulyás Attila,Pálmai Anna,Jordán Adél, Keresztes Tamás, Oláh Zoltán
Alló sor balról jobbra – a díjazottak: Farkas Tamás, Tornyi Ildikó, Varjú Kálmán 

Zsűritagok: Lukács Sándor, Szabó István, Vass Lajos, Keveházi Gábor
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére