Pálcika plasztika és kockológia

Marketa Klicova itthon is bemutatja érdekes művészi világát a Holdudvar galériában. Pálcika plasztikák és festmények várják látogatókat.

A cseh származású, Amerikában élő és tanult festő kiállítását Karafiáth Orsolya nyitotta meg. Az eseményre külön versikét komponált, mely a pálcika plasztikákra koncentrálódott, amit a költőnő “festményeknek” titulált. A kiállított pálcika kompozíciókról azonban mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy festmények, hiszen nincs vászon, sem festék, sem színek. Az érdekes beszéd után Vázsonyi János kellemes aláfestése szólt a szakszofonon, ami viszont sajnos elég rövidre sikeredett Orsolya beszédéhez képest.

De persze egy kiállításon nem a körítés a fontos, hanem maguk a kiállított tárgyak, ami sajnos ebben az esetben elég kevésnek bizonyult. A Holdudvar galéria nem nagy befogadó képességű terem, de emellett is szellősen helyezkedtek el Marketa Klicova alkotásai. Fő iránya az egyenes vonalak, kockológia, geometrikus formák. A képek rendkívül egyszerűek, mind színvilágát tekintve, mind pedig formáját nézve. A pálcika plasztika egyedi ötlet, ám láthatóan nem sok nézelődőt hatott meg a technika órán is begyakorolt műremek. A modern művészet azonban, főként a festészet, nehéz műfaj és értéküket pedig annál nehezebb megállapítani. Mi számít műalkotásnak? És főként a kérdés az, hogy mi a mondanivalója vagy mit ábrázol? Úgy, mint számos modern festő esetében Marketa Klicovánál is multifunkcionális képekkel találkozunk. Mindent el lehet róluk mondani, hogy önmagunk ábrázolata, vagy az idő végtelensége, esetleg egy gyümölcstál kompozíció más dimenzióban.

Marketa Klicovát azonban semmiképp nem szeretném lekicsinyelni, hiszen alkotásai valóban műremekek, azonban ezek most nem jutottak el hazánkba. A művésznő honlapján is megtekinthető alkotások a Holdudvar galéria repertoárjához nem is foghatók. Érdekes, ötletes kompozíciók, melyek nem véletlen váltak egyre híresebbé világszerte. Klicova Bostonban, Barcelonában és Franciaországban tanult és rengeteg kiállítással büszkélkedhet. Kiállításai voltak Bostonban, Barcelonában, Velencében, Cambridgeben és Magyarországon nem csak a Holdudvarban, hanem a Szlovák házban is, Art in Box címmel. Tanárként működött a Harvardon, valamint a Massachusetts College of Art intézményben is, valamint a Cambridge egyetem konzultánsa volt egészen 2003-ig.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére