Csillog, villog, kipukkad

Buborékok – Klasszikus vígjáték, amire vágysz

Csiky Gergely hagyományos francia drámamodellt alkalmaz. Pont azt, amiről a gimiben tanultunk. Frankó kis dráma, könnyhullásig nevetés, mivel vígjáték.

A dzsentrik egykori életmódja jelenik meg a színpadon. Kőgazdagnak tűnnek, de olyannyira el vannak adósodva, hogy az uzsorások üldözik őket. A külcsín a minden, a belbecs nincs figyelembe véve. Élesen megjelenik a kritikai realizmus a darabban, de a mai kornak is ad egy kemény fricskát: megjelennek közbeszerzési pályázatokkal járó bonyodalmak és hivatali korrupció. Mintha csak ma megnyitnánk a rádiót, ugyanaz folyik ki belőle csak privátban.
Ennyit a történet szüzséjéről. A szereplők, szépek, nők, férfiak vegyesen. Feleségek, akiknek a mottójuk, igen kellemes: “A családi boldogságnak legfőbb föltétele, hogy a férj nejének minden kívánságát teljesítse!” – mondja ezt a valaha gazdag Somlay kedves felesége, Udvaros Dorottya, akinek színészi játékai az utóbbi időben már-már az őrültséggel határosak. A kis család három lánya és két fia, valamint a kívülről érkezők, próbálják megszerezni egymás vagyonát, amelyek persze nem léteznek. Félreértések, intrikák, szövevényes lánykérések, féltékenység. Szereplőink a mamlasz kérő, az akaratgyenge családfő, a folyton hisztériázó feleség, illetve a harmadik emeletről kiugrani szándékozó lányok, a mindig locsogó, fecsegő családfát felvázoló rokon – aki persze csak vágyódik a rokonságra- és a vénlány kinézetű, de természetesen tisztes özvegy. Óh, micsoda parádé! Érdemes megnézni. A eltúlzott kosztümök, a eltúlzott díszlet, a eltúlzott mozgás és a eltúlzott harsányság, mind-mind a kor túlzásait hangsúlyozzák, túlozzák el.
A szereplők hozzák azt, akit rájuk írtak, AZ Udvarosnak a kisujjábban van a komikus anya szerep, Stohl remek mamlasznak, Blaskó Péter az úr a házban, de csak ez nem megy neki a szerepe szerint, viszont minden, amit ráírtak igen. Mindenki hozza azt, akit kell, talán az intrikusok lehetnének keményebbek. A dramaturg jó sokat hozzáadott darabhoz. Jordán Tamás és Hamvai Kornél úgy dolgoztt ezen a darabon, mintha Csikyvel együtt történt volna az.
A Nemzeti Színház évszázadonként egyszer mutatja be Csiky Gergely vígjátékát – 1884 és 1955 után harmadszor 2004-ben és azóta is teltházzal.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére