10 legjobb animációs klip

Szerinted melyik a 10 legjobb animációs klip? Itt megnézheted a WatchMojo összeállítását. VIDEÓK!

A WatchMojo készített egy listát az általuk legjobbnak tartott 10 klipből, melyekben a zene és a rajzfilmes animáció találkoznak egymással. Az összeállításnál figyeltek arra, hogy egy előadónak maximum egy száma szerepelhessen, ugyanakkor nem zárták ki a lehetőséget, hogy egy videón belül többféle animációs technika is megjelenjen. Sőt, olyan klipeket is beválogattak, melyeknek bizonyos részleteiben használtak felvételeket is a rajzolt jeleneteken kívül. A legfontosabb szempont, hogy a videó emlékezetes legyen. Lássuk hát a listát!

http://antropos.hu/data/9122/2.jpg

10. Arctic Monkeys – „DO I WANNA KNOW?”
A pszichedelikustól, az Egyesült Királyságban kialakult és elterjedt garage stíluson át, a szám vége felé pedig egészen a stoner rockig többféle zenei műfajt sorakoztatnak fel ebben a dalban. Ez az Arctic Monkeys ötödik albumán megjelenő második kislemez, mely 2013-ban bejutott a nagy-britanniai slágerlista első 20 helyezettje közé. A hozzá tartozó klip alapvetően egyszerű, de szokatlan vizuális technikával készült, és így összességében felkerülhetett a lista tízedik helyére. A videó egyébként kimondottan népszerű lett, és kevesebb, mint fél év alatt már 23 millió fölé rúgott a nézettsége YouTube-on.

9. Tool – „SOBER”
Az alternatív és progresszív metál stílusú Sober kislemezre úgy tekintenek, mint a banda első igazi nagy slágerére. Azonban a zenéhez tartozó klip volt az, aminek köszönhetően rendszeresen leadták ezt a számot a televízióban. A videó úgynevezett stop motion technikával készült, aminek a lényege, hogy egyenként, képkockánként állítják be, és rögzítik a felvételt, amit később dolgoznak össze mozgóképpé. Az Adam Jones által tervezett hátborzongató alakok, és az összességében véve is sötét, árnyas hangulatú klip egyedülálló aláfestést adott a zenének.

8. Daft Punk – „ONE MORE TIME”
A klip a japán anime stílust eleveníti meg, és egy földöntúli pop együttes köré fonódik a története. Valójában a Daft Punknak egy teljes sorozata készült hasonló jellegű videókból, és végül is azért esett pont erre a választás, mert a lista összeállítói úgy érezték, hogy az animáció különösen jól illik a funkys és vidám hangzású disco számhoz.

7. The White Stirpes – „FELL IN LOVE WITH A GIRL”
A White blood cells album második kislemezének klipjét Michel Gondry rendezte, és olyannyira találóan használta fel benne a LEGO animációkat, hogy a videó három díjat is bezsebelt az MTV Video Music Awardson. Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy igazán megérdemelték ezeket az elismeréseket, minekutána a felvételt rendkívül aprólékos munkával, képkockáról képkockára készítették. Ugyan számítógépes technikát is felhasználtak a videó elkészítése során, de ez semmit nem von le az eredeti gyártmány értékéből, és ráadásul meghozta a banda számára az igazán nagy siker első áradatát.

6. Gorillaz feat. De La Soul – „FEEL GOOD INC.”
Mivel a Gorillaz egy alapvetően virtuális banda, akiket rajzolt figurák személyesítenek meg, szinte bármelyik videójuk felkerülhetett volna erre a listára. Amiért mégis a „Feel Good Inc.” foglalta el ezt a helyet, az a szépen összesimuló CGI és 2D animációs technika, ami megjelenik a klipben. Persze ez nem minden, hiszen a dal politikai és szociális kérdéseket is feszeget, így egyszerre ad vizuális élményt és serkenti gondolkodásra a hallgatókat.

5. Radiohead – „PARANOID ANDROID”
Ez egyszerűen csak azok a klipek közé tartozik, amik annyira bizarrak, hogy lehetetlen őket elfelejteni. Az élénk színeknek és a furcsa képeknek köszönhetően a videó nagyon jól illeszkedik a dalban megjelenő fekete humorhoz és az alternatív és progresszív rock hangzáshoz, amitől állandó részévé vált az MTV műsorának is. A klip, melyet a svéd Magnus Carlsson rendezett, egy igazán egyedi, 6 és fél perces műalkotása a zene világának.

4. Dire Straits – „MONEY FOR NOTHING”
Az 1980-as évek közepén uralta a slágerlistákat ez a Grammy-díjas szám, melyben sikeresen ötvözték a blues, rock és new wave stílusokat. A megosztó szövegnek és a refrénben elhangzó gitárszólónak köszönhetően, hamar felkeltette az emberek érdeklődését ez a dal. Maga a klip is újító jellegű volt, hiszen az elsők között alkalmaztak benne korai számítógépes animációs technológiát.

3. Pearl Jam – „DO THE EVOLUTION”
Bár eredetileg ezt a számot nem hozták kereskedelmi forgalomba, a grunge és garage rock hangzásának köszönhetően még így is jelölték Grammy-díjra. Amitől azonban igazán kiemelkedővé vált, az az egyedi, rajzfilmes animációval készített klip volt. A videón 16 héten keresztül, több mint 100 művész dolgozott, hogy végeredményként létrehozzanak egy képregény ihletésű rövidfilmet.

2. A-Ha – „TAKE ON ME”
Annak ellenére, hogy 1984-ben kiadták ezt a számot egy hozzá tartozó klippel együtt, valójában a következő évben megjelenő verzió volt az, ami időt állóan bevésődött az emberek emlékezetébe. Az ehhez tartozó páratlan videót Steve Barron rendezte. A romantikus történetet ábrázoló ceruzarajz és rotoscope technikával készült felvétel nem csupán forradalmian új volt a maga idejében, de tökéletesen illett is a dal szövegének hangulatához. Az MTV is felfigyelt a különleges számra, és 1985-ben listavezetőnek választotta.

MIELŐTT elárulnánk az első helyezetett, vannak még néhányan, akik mindenképpen említést érdemelnek:

Queens of the Stone Age – „Go With The Flow”
Blur – „Coffee and TV”
Linkin Park – „Breaking The Habit”
Kanye West – „Heartless”
Björk – „Wanderlust”
J Dilla – „Nothing like this”
Michael Jackson – „Leave me alone”

És most jöjjön az első helyezett:

1. Peter Gabriel – „SLEDGEHAMMER”
Ha nem lett volna ez az újító jellegű videó klip, akkor Peter Gabriel talán soha nem érte volna el az MTV százas listájának az élét, mint szóló énekes. Annak ellenére, hogy maga a zene nem úgy készült, hogy Grammyt lehessen nyerni vele, a videóban ügyesen ötvözött claymation, pixelation és stop motion technika hozzá segítette, hogy beírja magát az MTV történetébe. Az MTV Video Music Awardson 9 díjat bezsebelő klip nem csupán a valaha volt egyik legjellegzetesebb, de egyben legfontosabb animációs technikával készült felvétele is.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére