Kibővülő Gombold újra!

Idén a már negyedik éve megrendezett Gombold újra! divattervező verseny kissé átalakult. A Visegrádi 4 ország legjobb tervezőinek munkáit felvonultató Central European Fashion Days-hez kapcsolódott ez a rendezvény is, így kibővítették a nevezők körét is, mind a négy országból pályázhattak fiatal tehetségek.

Noha mindkét nap szuper bemutatókat láthattunk, nem is várva mást például az Áerontól vagy a Nubutól, de mégis látványosan koronázta meg a 19 döntős alkotásainak bemutatása a hétvégi CEFD-et. A fiatal alkotók feladata az volt, hogy a másik három ország kultúrájából inspirálódva alkossanak öltözékeket vagy kiegészítőket. A 149 jelentkező közül valóban egy mind alapgondolatában, mind fizikai megvalósulásában minőségi darabokat készítő “csapat” került a döntőbe.

Nehéz is lehet ilyenkor zsűritagnak lenni, én szívem szerint mindenkit díjaztam volna, de érdekes módon már a bemutatókat látva is épp azokat emeltem ki magamban, akik végül elnyerték a három díjat, azaz Szécsi Tamás és Balázs Viola bar mleczny nevű kendői, domi grzybek bialystok nevű ruhái és Szenteczki Boldizsár, Schütz Nikolett és Hársfalvi Réka november 17_29 nevű kollekciója.

http://antropos.hu/data/9112/2.jpg

A Bar Mleczny kendőket az azonos nevű lengyel tejivók, vagy pontosabb szóval kifőzdék asztalai és ételei ihlették, igazán csak kiterítve, vagy ahogy a modellek tartották, levegőben lebegve látványosak, de az alapötletük zseniális, nagyon szépen megragadja a négy ország hasonló, közös múltját.

Domi Grzybek kollekcióját a 60-as évek modern bialystoki épületei ihlették, és az eredmény elképesztő lett. Eklektikus ruhák születtek, amik hatalmas kövektől a precíz hímzésen át a piros-fehér kockás részletekig nagyon sokféle hangulatból állnak össze teljes egésszé. Az érdekessége számomra épp az volt, hogy sok tervező ruhái nem összehasonlíthatók, mert van aki nagyon funkcionális, van aki “elszálltabb” darabokat készít, az ő esetében mégis tökéletesen egyesül a kettő.
A november darabjait a lengyelországi bársonyos forradalom harcosai ihlették, nagyon extravagáns és talán az összesnél megjegyezhetőbb darabokat láthattunk tőlük.

http://antropos.hu/data/9112/3.jpg

Az emelkedett hangulatú díjátadón csak az járt a fejemben, hogy fantasztikus, mennyi tehetség van ebben a szakmában világszerte is, de kis hazánkat és a közeli országokat tekintve meg végképp. Ajánlom, hogy nézzetek utána a többi névnek is, és remélem, hogy jövőre ott találkozunk, hiszen többek közt azért is megéri megvenni a jegyet a rendezvényre, mert azok teljes bevételéből az Ökumenikus Segélyszervezetet támogatják.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére