Hagyományok megőrzése Hollókőn

A régi értékek, hagyományok megőrzésével, mintegy kétmilliárd forintból újul meg Hollókő - mondta el a település polgármestere a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló, népi hagyományokra épülő kiemelt programra a világörökség részeként számon tartott Nógrád megyei Hollókő egymilliárd 709 millió forint támogatást nyert, a pénzt 41 millió forintos önerővel egészítik ki.

A Próbáljon szerencsét Hollókőn! elnevezésű programban a látogatók a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak. A fejlesztéssel mérsékelni akarják a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb kiszolgálásával a munkahelyteremtést is segíti a beruházás – hangsúlyozta Szabó Csaba.

A polgármester a fejlesztések között említette, hogy felújítják, kicserélik az Ófalu macskaköves útburkolatait, mintegy hatezer négyzetméternyi felület újul meg. Leszigetelik a 13. században épült vár öregtornyát, három teret is lefednek és beépítenek a palotarészben, ezekben az Árpád-házi királyok korából helyeznek el korhű berendezéseket, eszközöket. Emellett szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi teret, játszóteret és új parkolót építenek, valamint a házakban a falusi életet bemutató, interaktív attrakciókat hoznak létre. A kézműves műhelyek mellett a hagyományos kenyérkészítést is bemutató pékség, valamint sajt- és tejház is működik majd. Hollókő a váralja és az Ófalu alatt vezető két tanösvénnyel is várja az érdeklődőket a fejlesztések befejeztével.

Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. Ügyvezető igazgatója elmondta: a Nő nem marad szárazon mottójú Hollókői Húsvéti Fesztiválnak az Ófalu és a vár ad otthont 2015 tavaszán, április 4. és 6. között: április 4-én a feltámadási szentmise után térzene, valamint Herczku Ági és a Banda szórakoztatja a vendégeket. Április 5-én és 6-án népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik bemutatják a palóc húsvéti hagyományokat. A szabadtéri színpadon palócföldi és helyi néptáncosok lépnek fel, április 5-én mások mellett a Fonó Zenekar, a Nógrád Táncegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet, április 6-án többek között a Kerekes Band, Szabó Balázs Bandája és a Folt zenekar muzsikál. A kisebbeket mesejátékok, gólyalábasok és mesemondók is szórakoztatják. A rendezvényen mintegy 100 fellépő vesz részt, a programokat népi iparművészeti vásár és népi kismesterségek bemutatója is színesíti.

Hollókő 1987. óta az UNESCO Világörökség része. A világon első faluként elnyert címet a XVII-XVIII. században kialakított falu, a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája miatt kapta meg, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő mindmáig élő, lakott település, amelynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják, mindemellett a világörökségi oltalom kiterjed a falu fölé magasodó középkori várra és az egészet körülölelő tájvédelmi körzetre.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére