Janicsák Veca: Igyekszem nem a semmiről énekelni [interjú]

Költözés és diplomatervek
Az X-Faktor 2010-es szériájának legjobb énekesnője mára kinőtte a tehetségkutatós címkét és saját jogon lett elismert. Janicsák Veca világéletében énekesnőnek készült, és mára az egyik legnépszerűbb magyar énekesnő lett. A fiatal énekesnő Chopint és Christina Aguilerát hallgat, és ez a sokszínűség köszön vissza a dalain is. Az ANTROPOS.hu kérdéseire válaszolt!

-Hogy telt a fesztiválszezon énekesnőként és magánemberként?

-Hála Istennek idén nyáron is rengeteg volt a munka. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy 2010 óta még mindig ilyen sok felkéréssel keresnek meg. Van olyan hely, ahova már sokadszor megyek vissza és mindig nagyon sok ismerőssel találkozom.
Magánemberként egyébként óriási fesztiválozó vagyok, minden évben kilátogatok a Volt-ra és a Szigetre. Idén is elmentem a barátaimmal a Szigetre és megnéztem pár koncertet. Szerintem fantasztikus, hogy ennyi ember gyűlik össze a zene miatt, és mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelő koncertet a kedvenc műfaján belül.

http://antropos.hu/data/9050/3.jpg

-A legutóbbi albumod tavaly jelent meg, az új dal, a Könnyek az esőben pedig hetek óta a toplistákon van. Tervezed már az új albumot? Milyen stílusú dalokra számítsunk? Követni fogod az eddigi irányvonalat, vagy belevágsz valami újba?
-Boldog vagyok, hogy a Könnyek az esőben ekkora siker lett, és ilyen sokat játsszák a rádiók. Látom, hogy koncerteken is kívülről fújják az emberek. Azt hiszem, hogy a Labirintus óta ezt szeretik és ismerik leginkább az emberek. A következő lemeznek még nincs pontos dátuma, de természetesen mindig ötletelek, gyűjtögetem a zenei és szövegi elképzeléseket is. A stílust illetően azt hiszem, hogy nem igazán vagyok bekategorizálható. Manapság egyre kevésbé húzható rá az előadókra vagy zenekarokra egy-egy stílus. Olyan műfaji keveredések vannak napjainkban, hogy nem lehet konkrét pop vagy rock zenéről beszélni, főleg, hogy már szinte mindenben megtalálható belecsempészve az elektro. Tehát a leendő lemezemről sem tudom konkrétan megmondani, hogy ilyen vagy olyan lesz. Igyekszem olyan zenét csinálni majd, hogy a közönségem elégedett legyen, ha végig hallgatják az albumot.

-Kipróbálnál valami radikálisan más zenei irányzatot?

-Szeretem kipróbálni magam ebben-abban, de szerintem mindenki csinálja azt, amiben jó, és amiben kényelmesen érzi magát. Azt gondolom, hogy a közönség azonnal észreveszi, ha az előadónak valami életidegen, ezáltal azonnal hiteltelenné válik. Szeretem egyébként ötvözni a műfajokat. Ez már a legutóbbi lemezbemutató koncertemen is hallható volt, ugyanis a megszokott zenekaromat egy 20 fős szimfonikus, csodálatos különítmény kísérte. Teljesen áthangszereltük a dalokat, komolyzenei elemeket csempésztünk bele és a közönség nagyon vevő volt rá. Itt is látszott, hogy nem igaz, hogy az emberektől manapság távol áll a komolyzene, csak tudni kell jó környezetbe becsomagolni. Nagyon széles spektrumon mozog a közönségem, így mindig oda kell figyelnem rá, hogy minden igényt kiszolgáljak, ami szinte lehetetlen, de mégis mindig erre törekszem. A tizenéveseknek nem adhatsz állandó komolyzenét, az idősebb generációnak pedig nem adhatsz mindig tüc-tüc jellegű muzsikát. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy mindig mindenki elégedett legyen, és én is a sajátomnak érezzem a produkciót.

-A nemzetközi tervek napirenden vannak még? Tervezel külföldi fellépéseket, esetleg lemezmegjelenést?
-Nemzetközi tervek mindig vannak, de erről egyelőre nem szeretnék beszélni, mert babonás vagyok. Annyi mindent terveztem már, ami sikerült vagy nem sikerült, hogy sokszor már nem is nagyon beszélek a terveimről, mert az emberek kérdezősködnek utána. Inkább megtartom magamnak a terveimet, amelyekről csak akkor beszélek, ha a célegyenesben vannak. Tavaly is terveztem, hogy külföldre megyek, de aztán annyi dalötlet volt, hogy összeültünk a csapatommal és úgy éreztük, hogy ebből most kéne csinálni egy lemezt. Aztán egész nyáron stúdióztam, dolgoztam, felléptem, majd megjelent a lemez, promóciós körútra jártam, áthangszereltük a dalokat, megszerveztük a szimfonikus dupla-koncertet, decemberben folyamatosan promotáltam, felléptem, aztán észbe se kaptam és ott ültem az asztalnál a konyhában, hogy szenteste van. Szóval tervezhetek én bármit, néha úgy megy el egy év munkával, hogy észre sem veszem.

http://antropos.hu/data/9050/2.jpg

-Mi a következő nagy terv, amit szeretnél megvalósítani?

-Egy nagy tervemet most váltottam valóra. Végre lett egy saját lakásom. Költöztem, berendeztem, átalakítottam, festettem, mázoltam, úgyhogy most éppen ezt heverem ki. Aki már csinált ilyet, tudja, miről beszélek… ez egy 0-24-es elfoglaltság. Persze nem panaszkodom, mert magamnak csináltam, és a legnagyobb örömmel, de most ezt egy kicsit ki kell pihennem. Aztán természetesen a következő nagy terv az a következő lemez.

-Hogyan jellemeznéd a dalaidat? Szerinted a hallgatóidat mi fogja meg bennük?
-A szöveget illetően biztos, hogy a mélységük. Igyekszem nem a semmiről énekelni. Törekszem arra, hogy a szövegek engem tükrözzenek. Érzéseket, amiket megéltem, vagy láttam magam körül, élethelyzetek, amiket már megtapasztaltam, vagy ami éppen aktuálisan jellemez engem. Édesapámmal ketten szoktuk írni a szövegeket és mindig az a szigorú koncepció, hogy ne legyen benne kamu. Fentebb, a zenével kapcsolatban mondtam, hogy amit előadok, az a sajátom legyen, nos, a szöveggel ugyanez a helyzet. A dalok rólam szólnak, általuk meg lehet ismerni engem. Zeneileg pedig olyanok a dalok, mint én. Nem feltétlen egyértelműek. Kicsit gondolkodni kell rajta a hallgatónak, hogy tulajdonképpen mit is akarok én ezzel. Ha az Új generációt vesszük például, hogy kerül a tekerőlant egy viszonylag feszítettebb tempójú, modernebb hangszerelésű dalba? Vagy másik jó példa a Labirintus, ami egy pop dal, és egyszer csak érthetetlen módon egy mezőségi népzenei motívumot raktunk bele egy hegedűszólóval. Az új lemezen ott van például az ’Én várok rád’, ami úgy indul, mint egy átlagos rádiós líra, de ha végig hallgatod, a végére hirtelen szinte komolyzene lesz belőle, óriási zongorafutamokkal és a vonós szekció is nagyon komoly munkát végzett a dalban. Szerintem az emberek szeretik, hogy néha meglepem őket a dalokban teljesen váratlan megoldásokkal, és oda nem illő elemekkel, amelyek azért mégis teljes kohéziót alkotnak. Azt hiszem egy kicsit emberileg is ilyen vagyok.

-Kik vannak hatással a zenei stílusodra? Kik a példaképeid?

-A példaképem továbbra is Matthew Bellamy a Muse frontembere.

-Milyen zenéket hallgatsz?

-Klasszikus zenét nagyon sokat hallgatok, például Chopin, Beethoven, Schubert, Rachmaninov, hogy csak a kedvenceimet említsem. Könnyű zenében meglehetősen színes a paletta: Queen, Foo fighters, Muse, The Cardigans, Keane, de imádom például Christina Aguilerát is, aki minden lemezén tartogat néhány finomságot.

-A sok elfoglaltság mellett marad időd a barátokra, magánéletre? Hogy viselik ezt az életmódot az ismerőseid?

-Igyekszem a lehető legtöbb időt a barátaimra és a családomra fordítani. A család természetesen más, hiszen Édesanyám és Édesapám is művészek, így ők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy mit jelent, amit csinálok, ahogy élek. Velük erről soha nem is kellett beszélgetni. A barátaim meg – azt hiszem – megszokták. Elfogadták, hogy ez lett… Nyilván ahogy nekem, úgy nekik sem volt könnyű ehhez hozzászokni, de úgy érzem jól vizsgáztunk kitartásból. Türelmesek, tisztában vannak vele, hogy ha a fejem tetejére állok sem tudom másképp csinálni az életemet, és azt is tudják, hogy minél kevesebbet érek rá, annál jobb a helyzetem a szakmában. Néha nehéz, mert, amikor mondjuk, én kedden délután kettőkor ráérek, akkor ők természetesen dolgoznak. Péntek vagy szombat este, amikor ők ráérnek, akkor én éppen dolgozni indulok és hajnalban vagy reggel érek haza. De nincs ebből gond, mindig megoldjuk a találkozókat.

-Ha nincs az X-Faktor, szerinted mit csinálnál most?

-Ha nem lennék énekes, épp most diplomáznék valamelyik egyetemen. Remélem, ezt a lemaradást mihamarabb behozom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére