Lucy: Scarlett Johansson, a kísérleti patkány

Scarlett Johansson Luc Besson új filmjében szuperképességekre tesz szert. Hasonlóvá válik a szuperhős Sherlock Holmeshoz, aki új filmjeiben inkább Xavier professzor egyik védencére hasonlít, mint a Sir Arthur Conan Doyle által kitalált nyomozóra. Mindenesetre Lucy is ugyanazt tudja, mint Sherlock: jobban használja az agyát másoknál… És ettől konkrétan csodákra lesz képes.

Jó, tegyük túl magunkat azon, hogy a 10%-agykihasználás ordas nagy baromság, vagy, fogalmazzunk finomabban, városi legenda. De tudományos szempontból nem csak ezt tekinthetjük egetverő hülyeségnek a Lucyban – eléggé ki van tömve se füle-se farka technoblablával. Ezek egy részét a felületes szemlélő is kiszúrja: elég csak egy kicsit belegondolni: hogy a búsnyavalyába befolyásolná mondjuk például a gravitációt az, hogy valakinek máshogyan működik az agya? Ezt a bibit pedig még a tudományos témákban járatlan néző is észreveszi: egy biológus valószínűleg súlyos fejfájással hagyná el a mozitermet. Már ha nem kifejezetten sci-fi rajongó, mert ez esetben… De erről majd később.

Mindenesetre agyament már az alapfelállás is, tele van következetlenséggel, a története pedig – ha maradunk a „finom” fogalmazásnál – megkapóan egyszerű: a gonosz drogdílerek mások bőre alá varrva csempészik az új szert, de Lucyban kilukad a tasak, a drog bekerül a szervezetébe, ettől egyre szuperebbé válik, de fura dolgok is történnek vele, ezért felveszi a kapcsolatot a témában fellelhető legnagyobb tudóssal, miközben versenyt fut a rosszfiúkkal, akik ki akarják őt nyírni, de egyre szuperebbé váló szupererejével és képességeivel egyre kisebb esélyük van ellene. Ennyi a sztori.

http://antropos.hu/data/9023/2.jpg

A látvány… Hát igen, a beígért látványos akció-sci-fi sok szempontból nem jön be. Bár próbálkoznak erősen, de a leglélegzetelállítóbb látnivalót nem a trükkök, nem a CGI és nem az akció nyújtja, hanem elsősorban a főszereplő kisasszony. De hát Scarlett Johansonról van szó, szóval ez nem feltétlenül hátrány. Másodsorban pedig a természetfilm-betétek a felelősek az állesős látványért. Igen, jól olvastátok, konkrétan ismeretterjesztő filmes eszközök, jelenetek fordulnak elő benne! Kicsit mintha kísérleti film lenne: az ismeretterjesztő-, az akciófilm és a sci-fi furcsa keveréke. És ez tényleg egy érdekes aspektusa a Lucynak, simán el tudom képzelni ilyesfajta megújítását ezeknek a műfajoknak, és nagyon szívesen fogadnám, ha mostantól akcióval felturbózott ismeretterjesztő filmek kerülnének a mozikba, vagy fordítva, az akciófilmek a nézők tesztoszteronszint-emelésének elérése mellett mondjuk az IQ-, vagy legalábbis a műveltségszint növekedését is megcéloznák…

Még egy fájdalom, hogy Lucyén kívül gyakorlatilag nincsenek karakterek a filmben. Szegény Morgan Freeman próbál tudóskodni, de kínosan sehogyan sem megírt figurát kapott, van még egy rendőrünk, de minek, ja, meg van a nagyongonosz drogbáróbácsi, hát ő önmaga karikatúrája. Azért fáj nekem a szegényesség ezen a téren, mert véleményem szerint kicsit jobban megírt alakokkal meg párbeszédekkel még a sztori gyengeségei és az áltudományossága dacára is érdekes és jó film lehetne a Lucy. Sőt, hardcore sci-fi rajongóknak lehet, hogy még így is az.

Mindezek ellenére ugyanis intelligens, de legalábbis kísérletező sci-fi akar lenni. Nem az, vagy legalábbis nem sikerül jónak lennie a műfajban, de oly korban élünk mi e földön, hogy már a szándéknak is örülni kell…

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére