Öt ANIME, amiket mindenképp nézz meg nyáron

Japán rajzfilmek a nyárra
Sokatoknak még van hátra egy kis idő a vakációból, de felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjetek vele. Ha fesztiválozni nem szerettek, vagy már alkoholmérgezést szenvedtetek az eddigieken, és most az ágyat nyomjátok, akkor ajánlunk egy másik lehetőséget. Nézzetek animéket! Elöljáróban annyit, hogy legalább akkora fun, mint élőszereplős sorozatokat nézni.

Öt egymástól nagyon különböző japán rajzfilmet fogunk ajánlani, hogy minden létező inger és igény kielégüljön. Lesznek filmek és sorozatok is.

1. Chihiro Szellemországban
A Chihiro Szellemországban Mijazaki Hajao Oscar-díjas filmrendező talán legismertebb meséje.
A történet központjában fiatal lány, Chihiro áll, aki szüleivel egy új városba költözik, de kényelmes kipakolgatás és lakástúra helyett egy túlvilági lények és istenek által látogatott szellem-wellnessfürdőbe kerülnek. Ráadásul a két szülő disznóvá változik, így Chihirónak nemcsak kiutat kell találnia, hanem felmenőit is vissza kell alakítania valahogy emberi formába.
Bár a sztori is nagyon jó, plusz tele van megmosolyogtató és megható jelenetekkel a film, az igazi varázst a helyszínek és a szereplők kinézete adja. Minden mesterien megtervezett, színes, részletgazdag. Már-már csicsásnak hatnak a fürdő végeláthatatlan folyosói és óriási termei, de ez pontosan így van rendjén. Hiába 2001-es a film, még mindig állkapocsleejtő vizuális élményt kapuk minden egyes képkockában.

http://antropos.hu/data/8996/2.jpg

2. Bleach
Bár a gateway animéknek többfajta értelmezésük is van, és nem is feltétlen 100%-osan megfelelő ez a szóhasználat a Bleachre azért még is csak ez a legkifejezőbb. A Bleach jelenlegi 366 részével igazi eszképista kaland, aki belevág, az garantáltan elbúcsúzhat minden hobbijától és szociális kapcsolatától.
 Az alapkoncepció annyi, hogy léteznek a Halálistenek és a Lidércek, előbbiek fő feladata az, hogy megfékezzék az utóbbiakat, illetve hogy az elhunyt emberek lelkét tovább segítség a túlvilágra. A főszereplő az ijesztően narancsszínű hajú Ichigo, aki egy érintés hatására – viszonylag – halandó emberből válik halálistenné. Aztán az égvilágon mindenki az ő és barátai életére tör, mint ahogy azt már megszokhattuk – a tizenkét részen át tartó harcjelenetekkel együtt – a hasonló animékből.

http://antropos.hu/data/8996/3.jpg

3. Cowboy Bebop
Vatanabe Sinicsiró 1998 induló sorozata huszonhat epizódban és egy egész estés filmben mutatta be egy kétfős fejvadászcsapat és a melléjük csapódó furábbnál-furább útitársak drámai űreposzát.
A középpontban Spike Spiegel, a Mars bagós, bunkó szülöttje áll, aki elvesztette mind szerelmét, mind pedig volt bajtársát. Előbbi nem tudni hol van, utóbbi pedig egy bűnözőszervezet feje lett, és jelenleg is Spike-ra utazik.
Minden egyes epizód végén ott a feszültség, és ott van az a megmagyarázhatatlan érzés az ember leghátsó gondolatai között, hogy hamarosan itt a finálé, a leszámolás ideje.
Ennek ellenére a történet húzódik, de ez sosem megy az éppen aktuális epizód kárára. Még a legfillerszerűbb részek is szinte egytől-egyig fontos témákat dolgoznak fel.
Az alkotás remekül gyúrja egybe a sci-fi és a western elemeket: bár főhőseink űrhajókkal utaznak, különböző bolygókat látogatnak meg, mégis mindvégig úgy érezzük, mintha a vadnyugat önjelölt igazságosztóit figyelnénk. Az egész sorozatból ömlik a nagybetűs hangulat, amire rátesz egy lapáttal a fantasztikus zene is, amiben főként westernes harmonikadallamok és szomorkás jazz nóták keverednek.

http://antropos.hu/data/8996/4.jpg

4. Samurai Champloo
Vatanabe másik mesterműve az 1600-1800 közötti alternatív Japánba, az Edó-időszakba kalauzol el minket. A főhős tulajdonképpen Fuu, a sztori elején felszolgálóként dolgozó lány, aki a “Napraforgó illatú szamurájt” indul el megkeresni, de mivel Japán akkortájt igencsak durva hely volt, maga mellé láncol két harcost Mugent és Jint. Csak úgy mint a Cowboy Bebopban, itt is 26 epizódon keresztül csatangolnak hőseink, míg nem elérnek a végkifejletig.
Szintén jellemző a sorozatra a különböző műfajok remek keverése, ezúttal azonban nem a világban, hanem a zenében mutatkozik meg. Kellemes hip-hop dallamok kísérik végig a történetet. Hogy mennyire passzol egymáshoz két ennyire elütő dolog? Nézzétek meg a sorozatot és döntsétek el ti, de ha mégis le kéne lőnöm a poént, akkor remekül!
Míg a Bebopban azért nagyjából lehet sejteni mire fog kifutni a történet, a Champlooban az utolsó részig teljes homályban vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni és ki a rejtélyes Napraforgó illatú szamuráj.

http://antropos.hu/data/8996/5.jpg

5. Akira
Az 1988-ban jelent meg Katsuhiro Otomo filmje, melynek első említett történelmi pontja vicces módon szintén 1988: ekkor pusztul el Japán központja, Tokió, és tör ki szinte egyből a harmadik világháború.
31 év múlva sikerül fölépíteni a helyére Neo-Tokiót, azonban továbbra is súlyos problémákkal szembesülnek a japánok: a katonaságra támaszkodó kormány ellen mindennaposak a vérengzésbe torkolló tüntetések és a terrortámadások, éjszakánként pedig durva motoros bandák lepik el az utcákat.
Egy ilyen utcabanda egyik fiatal tagját rabolja el a katonaság, hogy egy szupererős lényt faraghassanak belőle. Természetesen ahogy azt sejteni is lehet, a kísérlet érdekes fordulatokat vesz, és az irányítás kicsúszik a katonák kezei közül.
Az itt felsorolt animék közül messze ez a legdurvább, és ebben vannak a legmegrázóbb jelenetek, ráadásul az egész filmen egy borzasztó nyomasztó hangulat terpeszkedik folyamatosan. Ennek ellenére azért nem kell nyilvános kivégzéseken nevelkedett embernek lennünk, hogy kibírjuk a történéseket, én például az első megtekintés előtt olvasott kedvcsinálók után sokkal-sokkal rosszabbra számítottam.
Az Akira folyamatosan feszegeti a társadalmi problémákat, a különböző szubkultúrák egymásnak feszülését, és végső soron az élet és a teremtés kérdéseit, így gyakorló filozófusok is bátran üljenek le megnézni.

http://antropos.hu/data/8996/6.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére