Daniel Keyes: Jóslatok az őrültek házából

Daniel Keyes a méltán híres Virágot Algernonnak megjelenése után 30 évvel publikált újabb kötetet, ami idén végre hazánkba is eljutott egy szintén nagyon jó – habár szinte teljesen más irányt vevő darab, ez pedig a Jóslatok az őrültek házából.

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy akkor most egy őrültek háza betegeiről fogunk olvasni, de bizony nem, egy nagyon fordulatos és izgalmas történetbe csöppenünk, ami tökéletes strandolvasmány a nyárra, mert nem csak, hogy letehetetlen, de jelenetenkénti tagolása miatt (Dan Brown könyveinek tagolásához hasonló) nagyon gyorsan olvasható és könnyen emészthető darab.

Egy fiktív történet két valóban létező terrorszervezet, a görög N17 és az iráni MEK lehetséges együttműködéséről egy Amerika elleni merénylet végrehajtásában. Egyetlen ember van, aki teljes egészében ismeri a Tedescu, a terv kiötlőjének „jóslatait”, a hányattatott sorsú és instabil, borderline személyiségzavaros Raven.

Természetesen amint ez kiderül, mindenki rá vadászik, hol erőszakosabb, hol pedig egészen érdekes, a szeretetét kivívó módszerekkel próbálják kiszedni belőle a titkot, ami a tudatalattijának mélyére raktározódott. Miközben folyik a hajsza, egyre jobban megismerjük a szereplőket és motivációikat, még e közben Raven egyre jobban elveszíti önmagát és kapcsolatát a világgal.

Semmiképp nem érdemes olyan történetre számítanunk, mint a Virágot Algernonnak-ban megismerhettünk, sokkal inkább egy szövevényes, folyamatosan mozgásban lévő elbeszélésről van szó, amiben a pszichológiai, lelki motivációk és az aktív történések is nagy szerepe játszanak. Ami igazán érdekessé teheti a művet, az épp az, hogy a szereplőket, akármilyenek is, nem lehet igazán utálni, nincs egyértelmű jó és rossz, súlyos sérelmek vannak mindenkiben, kollektíven is, csak az ezekre adott válaszok sokszor túl erőszakosak is.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére