Lovasi: Kis magyar rock’n’roll

Lévai Balázs: Lovasi
Megjelent Lovasi András első és talán nem utolsó önéletrajzi könyve, az Idáig tudom a történetet. Kattints és NYERD MEG AZ ANTROPOS.hu-n ITT!

El tudjátok képzelni a 6-8 éves kis Andriskát, mint a suli vezérbikáját? Vagy mint újságos postást? Pár szocreál balatoni nyár után persze nem kell sokat várni, hogy győzzön a szex-drogok-rock’n’roll életérzés. Indul a zenekari lét: az első gimis banda, a Piros ló, majd a sorkatonaság alatt Lovasi ezredzenekari tag is volt, a pécsi helyőrség bandájának oszlopos tagja. A rockerség előtt és alatt volt hálózatvizsgáló, újságos postás, program- és koncertszervező. Ezekről mesélt Lévai Balázsnak életrajzi könyvében.

A vaskos kötetből ugyanakkor jóval több is kiderül, mint egyetlen művész pályája. A 80-as, 90-es évek teljes hazai zenei szcénáját megismerhetjük, olyan zenekarok szövik át a történetet, mint a PUF, a Bonanza Banzáj vagy akár a KimNowak. Újra bizonyítást nyert: ilyen kis országban tényleg mindenki ismer mindenkit. Viszont pont ezért nem csak őskispálosoknak ideális olvasmány az Idáig tudom a történetet, hanem mindenkinek, aki a legcsekélyebb érdeklődést is mutat a kortárs magyar zene iránt.

http://antropos.hu/data/8918/2.jpg

Kattints és NYERD MEG AZ ANTROPOS.hu-n ITT!

De vajon hogy jön a képbe Bíró Ica? Lovasi minderről (Icáról és a többiekről) olyan nyílt őszinteséggel beszél a könyvben, hogy meg sem fordul az ember fejében, hogy egy szava is ne lenne igaz. A polkorrektségtől persze messze van, mint ahogy a valóságban mindenki. Cserébe viszont kibontakozik az a zenei érdeklődés és háttér, aminek a hatására a Kispál és a borz olyan lett, amilyen. Rengeteg, az évek folyamán felvetődött kérdésre megkapjuk a választ: hogyan keletkezett egy-egy dal? Mi a fenét jelent a cím? Ezek a kérdések tették nyugtalanná az ifjúságomat, a poétikusan elszállt szövegek okozta álmatlan éjszakák után végre kiderül, mi kell az igazi ihletettséghez.

Lovasi saját bevallása szerint is ki nem állhatja a mire gondolhatott a költő című eszmefuttatásokat.
Talán ezért írták ezt a könyvet az elmúlt években kvázi művészeti tanácsadóként munkatárssá avanzsált, ezt a könyvet írótársként jegyző Lévai Balázzsal. Hogy ő maga mesélje el egy-egy dal keletkezését, ne tarisznyás bölcsészlányoknak (és fiúknak) okozzon álmatlan éjszakákat. Olyan műhelytitkokat fed fel, amikről a színpad másik oldalán lévő világ nem sokat tud. Például gondoltátok volna, hogy a Kispál és a borz stílusának kialakulásában nem valami ördögi művészi koncepció, hanem az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy a tagok nem tudtak zenélni? Nem voltak képzettek, így azt a keveset használták fel, amit tudtak. Az eredmény pedig várakozáson felüli lett.

Bár állítása szerint az ő látomásos költészete nem kedvez a frappáns, jópofa bemondásoknak, de azért ezekből sincs hiány a több, mint 400 oldalon. Ugyanakkor a rengeteg dalszöveg és keletkezéstörténeti magyarázat, utalás, ami a Kispál és a borz, de a Kiscsillag számokhoz kapcsolódóan is helyet kapott, extra audiovizuális élmény igényel. Aki nem olyan elvetemült rajongó, hogy fejből tudja az összes valaha volt Kispál számot, annak érdemes youtube közelben olvasni a könyvet. Társítsunk az olvasáshoz zenei aláfestést, és rögtön világos lesz, mint is hív Lovasi önkritikusan kismanyis hangzásnak.

Tulajdonképpen semmi megdöbbentő nem derül ki az Idáig tudom a történetekből és mégis. Olyan személyes apróságokat mesélnek el a szerzők, amiket az ember sosem tud meg egy idegenről. Összességében nagyon jó, kötetlen stílusú könyv, ami nem tudom kit dicsér: Lovasit, hogy ilyen laza és szórakoztató stílusban mesél, vagy Lévai Balázst, hogy keretbe szedte a történeteket. Mindenesetre olvasás közben szinte hallani Lovasi jellegzetes hangját, mintha csak fröccsözés közben mesélne a teraszon.
Mire a sztori végére értem, kétszer felejtettem el leszállni a HÉV-ről Lovasi miatt és sokennyiszer kényszerültem a záródó ajtók között, halált megvető bátorsággal vetődni. De nem mondom, hogy az Idáig tudom a történetet letehetetlen olvasmány, nem ragadtatnám magam ekkora közhelyre. Mondom viszont, hogy olyan időbeli feketelyukat hoz létre, ami ha beszippant, többé nem ereszt. Ez a könyv ajándék minden valaha volt Kispál, Kiscsillag vagy Lovasi rajongónak. Olvasás csak saját felelősségre.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére