91 lett a hős-apa

Szuperhősökről rengeteget lehet olvasni és hallani, az utóbbi időkben érkezett minőségi mozifilmeknek hála pedig ma már nem csak egy szűk és zárt réteg bálványai, hanem az átlagemberekhez is eljutnak. Na de kinek is köszönhetjük őket? Ki volt az apuka? Stan Lee, a Marvel képregények koronázott királya lett 91 éves.

Valószínűleg elfogyna az internet, ha megpróbálnánk itt felsorolni mi mindennel foglalkozott Stan Lee, a szombaton 91. életévét betöltő amerikai úriember. Ha valamit mégis ki kéne emelnünk, az mindenképpen a Marvel képregények és szuperhősök megalkotásában vállalt szerepe. Olyan, ma is felkapott, remek karakterek fűződnek az ő nevéhez, mint a Hulk, a Pókember, a Vasember, Thor, vagy éppen az X-men bagázs. De az ő agyának köszönhetően éledt fel Amerika Kapitány karaktere is, elsőszülöttje pedig a Fantasztikus Négyes volt, melyet Jack Kirby alkotótársával hozott létre.

Hősei abban is különböztek más képregénybeli társaiktól, hogy titkos alteregókkal rendelkeztek. Ezáltal nem váltak sablonossá és unalmassá, hiszen a szuperhős- és a hagyományos én szembenállása mindig érdekes lehetőségeket hordozott magában, bármi is volt az alapsztori.

Lee elég lentről kezdte, 1939-ben került a Marvel elődjéhez (Timely Comics) mint asszisztens, és kezdetben nem is volt túl sok dolga a kávé megfelelő hőmérsékleten való precíz elkészítésén kívül. Aztán viszonylag hamar, és még szemtelenül fiatalon vált szerkesztővé, majd rengeteg fantasztikus karakter és történet megalkotásának segítségével nőtte ki magát és ült végül a Marvel képregény-szuperhatalom elnöki székébe, amely pozíciónak máig tiszteletbeli tulajdonosa.

Sok irányból közelíthetnénk meg az író sikerét (például a forgatókönyv alapján történő munka), de a legjobbat talán ő maga szolgáltatta az egyik visszaemlékezésében: rengeteget kommunikált olvasóival, akik sokszor még saját ötleteiket is megoszthatták az íróval annak egy-egy története kapcsán. Emellett Lee karakterei valós helyszíneken, elsősorban a szülővárosában, New Yorkban éltek, amit az olvasók is ismertek, és ezáltal könnyebben is azonosultak velük.

Emellett rengeteget járt comic-conokra, végül pedig a Marvel-franchise reklámarcává vállt, még saját akciófigurát is kapott, ami szerintem minden férfi elnyomott emlékekkel teli kisgyermekkorából hátramaradt titkos álma. Lee még később aztán a képregényvilág hírességek csarnokaiba is bekerült.

Említettük, hogy hősünk rengeteg dologgal foglalkozott. Nos, produceri és televíziós munkái mellett rendszeres cameoszerepeket is elvállalt a képregényei filmes adaptációiban. A cameo szerepek rövidke karakter jelenetek, ahol a (legtöbbször) még csak szövege sincs az adott, általában híres embernek. Több Pókember filmben, a Vasemberben és az X-menben is feltűnt Lee.

Hiába a matuzsálemi kor, még a technikával is halad az író, hiszen saját Youtube-csatornája is van, ahol ontja magából a humoros videókat.

Eléggé elcsépelt magánéleti dolgokon fröcsögni, de Mr. Lee esetében egyszerűen nem tudom megállni: rengeteget jótékonykodik, feleségével pedig már több mint hatvan éve él boldog kapcsolatban.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Stan Lee a legnagyobb képregény-guru a történelemben, aki olyan karakterek egész seregét alkotta meg, melyek hosszú-hosszú évtizedekkel fogják túlélni még az ő nevét is. Szerencsére azonban, a 91 éve ellenére az író még mindig kitűnő állapotban van, így a szuperhős-gyermekeinek továbbra is van kire felnézni.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére