LEGENDÁS HELYEK ÉS FÖLDEK TÖRTÉNETE

A valóság legendái

Umberto Eco új könyve
Vannak olyan helyek a világban, amelyeket nemcsak a képzelet teremtett, hanem a reális emberi elme valóságossá is tett az idők során. Umberto Eco a történelem nagy helyeit fedezi fel az olvasó számára, olyan világokat, ahol valódi emberek léteztek, valódi időkben, legendákkal övezve.

Umberto Eco nevét sokan ismerhetik, hiszen korunk egyik legnagyobb, és legjobban szeretett, kutatója, filozófusa, kritikusa. Számos könyve jelent meg élete során, melyet az 1980-as Rózsa nevével kezdett. Ezután következő könyvei közül a leghíresebbek A Szépség története, A Rútság története, illetve A lista mámora, melyek a mostani A legendás földek és helyek története című kötetéhez hasonlóan, valamilyen tematika köré épít, és azt kielemzi az olvasó számára.

Az Európa könyvkiadó és az Olasz Kultúrintézet által szervezett könyvbemutató egy rövidfilmet is bemutattak, amelyben maga Eco beszél új könyvének témájáról. Elmeséli benne a legendás helyek legfontosabb tulajdonságait, elemzi, hogy pontosan mi különbözteti meg a képzelt világot a legendástól. A föld alatt, felett, és magán a földön is, annyi világ teremtődött az emberek által, amelyeket fel kell fedeznie mindenkinek.

A bemutatón Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa, Sajó Tamás, művészettörténész, aki már több könyvét is lefordította Ecónak, és Klaniczay Gábor beszéltek. Sajó Tamás megjegyezte, hogy fordításai során rádöbbent arra, hogy az alkotó művei kronológiai sorrendben egy bizonyos fejlődést mutatnak. Mindig van valami apró jel a kötetekben, amelyek utalnak a legközelebbi munkájára. Ezen kívül a fordítás menetéről mesélt, elemezte Umberto Eco megnyerő mesélő stílusát, amellyel még a fordító munkáját is megkönnyíti.

„… a legendás földeknek és helyeknek számos fajtája van, amelyek csupán egyetlen közös vonást mutatnak: hogy akár régi legendákon alapulnak, amelyek eredete az ősidők homályába vész, akár a modern képzelet szüleményei, egyaránt sikerült meggyökereztetniük a létezésükbe vetett hitet.” – hangzik el az előszóban. A könyv tehát szól minden olyan világról, melyben a képzelet győzedelmeskedik az ész felett, és meggyőz egy egész nemzedéket arról, hogy amit leírva látnak, csakugyan igaz.

Az európai premierrel egy időben megjelent A legendás könyvek és helyek története című könyvet minden olyan embernek ajánlom figyelmébe, akiket vonzanak azok a világok, amelyekben el lehet veszni a félelemben vagy csodálatban, ahol az ember szerepét felváltják a legendák, és körbevezetik az olvasót a saját képzeletében.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére