FKSE - GALLERY BY NIGHT

Betűszedés fiatal képzőművészekkel

És szívet rajzolt a kapucsengőmhöz
Holnapig még meg lehet tekinteni a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának 23. alkalommal megrendezett Gallery by night programját. Ennek keretében az alkotók hétfőtől péntekig folyamatosan bővítik a kiállításukat, melynek idei témája a betű, minden nap más kontextusban.

A folyamatosan önmagára épülő kiállítás a betűt újraértelmezi, és a szövegalkotás új formáit keresi. A koncepció tehát adott, egy olyan közegbe helyezték a különböző jelentésű szavakat, amelyben eggyé tudnak válni, és kapnak valami közös többletjelentést. Olyan érzése támad az embernek, hogy még a legegyszerűbb mondat is több annál, mint aminek tűnik.

Azt hiszem, a kiállítás legérdekesebb darabja egy egyéves projekt, melynek keretében az alkotók, Vinkler Zsuzsa és Berényi Marianna, különböző cetliket rejtettek el könyvekben, hogy azokat később az olvasók megtalálják. A cetlik internetes fórumokról leszedett vicces szövegeket tartalmaznak, amelyek szinte filozofikus értelmet nyernek új közegükben. Frazon Zsófia, a kiállítás kurátora, nevetve mesélte nekünk a projekt alakulását, és az életben végbement véletleneket, amelyek számukra még különlegesebbé tették a műalkotást.

Fotó: Erlich Gábor

Fotó:Erlich Gábor

Bár valószínűleg minden szó mélységet kap abban a közegben, ahova a kurátor helyezte őket. A Kodály Köröndtől nem messze lévő Fiatal Képzőművészek Studiója tulajdonképpen egy aprócska terem, mégis megváltoztatja a benne elhelyezett szavak jelentését. Éppen ezáltal nyer valódi értelmet a tanga lekvár szóegyüttes is. Nem feltétlen kell bennük a jelentést keresni, de van egy olyan atmoszférája a helynek, amelynek segítségével automatikusan új formát öltenek a szavak, és a látogató képes azonnal belelátni bizonyos dolgokat. Vagy egyszerűen csak nevet rajtuk, mert tényleg viccesek.

Ha valakit érdekel a kortárs művészet, péntekig legalább egyszer látogassa meg a stúdiót! A kisterem hangulata, barátias légköre mindenki számára kényelmessé teszi a kiállítást, és nem kölcsönöz neki múzeumi hangulatot biztonsági őrökkel, és állandó megfigyeléssel. Ha akarod, még meg is érintheted őket.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére