A zene összeköt

Sokféle ember van, sokféle bőrszínű, vallású, származású. Ám mégis van valami, ami a világ bármely táján járva megtalálható: a zene. Március 21-e az Antirasszizmus Világnapja. Ezen az estén a budapesti Gödör Klubban (és az ország más városaiban is) a zenészek közös muzsikálással szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ne gyűlölködjünk, mert nem vagyunk egyformák, és ettől érdekes a világ. Néhány fellépőtől megkérdeztük, hogy mit gondolnak a rasszizmusról, és a zene összetartó erejéről?

Harcsa Veronika:
“Nem lehet kérdés, hogy az ember felvállal-e egy ilyen ügyet. Érthetetlen számomra, hogy korunkban a rasszizmus nagyon is létező, mindennapos probléma. Elszomorít ez a fajta primitívség. Szerencsére ellenem sosem irányult ilyesfajta negatív indulat. Nagyon érdekes tapasztalat volt viszont, amikor először jártam Japánban. Ott éreztem meg először, milyen úgy sétálni az utcán, hogy minden szembejövő tudja: idegen vagy, más vagy, mint ők. Úgy érzem, túl sokan ítélnek meg másokat a közöttünk lévő különbségek alapján. Sokkal könnyebben fogadható el egy másik ember, ha arra figyelünk, mi a közös bennünk. A zene mindenképp közös, ráadásul mindenki számára könnyen befogadható, ezért lehet jó példa a közös zenélést.”

Ricsipí (Animal Cannibals):
“A hip hop műfaj híres arról, hogy nem csak kampányszerűen foglalkozik ezzel a témával, hanem szinte minden előadó dalaiban megtalálható a rasszizmus ellenesség. A Józsefvárosban születtem és élek. Itt a legnagyobb a kisebbség aránya. Vannak itt kínaiak, koreaiak, romák, arabok, stb. Máshol élő ismerőseim mindig meglepődnek, hogy itt mégis milyen nyugodt az élet. Persze, más a vérmérséklet és mások a szokások, de egy kis toleranciával minden feszültség kezelhető. Talán ebben a kerületben a legkisebb a rasszizmus. A zene elsősorban szórakoztat. De nem baj, ha egy picit tágítja a tudatot is. Az első lemezünk címe: Fehéren Fekete Feketén Fehér volt. Ebben a dalban mi is elmondjuk a véleményünket erről a témáról. Lehet, hogy ennek is lehet hatása a rasszizmus ellen.”

Maszkura:
“Romániából jövök, erdélyi vagyok, beszélem a román nyelvet is, szeretem mert így több haverom, barátom lett. Otthon, mint itt Magyarországon is, van többféle ajkú ember. Ezek közül a normális részének nincs baja a másikkal. Zenéltem már otthon is romákkal és románokkal, jártam, ültem egy padban velük és jó volt. Amióta Pesten vagyok, azóta kevert társasággal csinálom a legszebb dolgaim, ez nagyon jó, szeretem így, mert nagy szeretet vesz körül. 2010-et írunk (csak jó arcokkal paktálok című fejezet)! Fontos, hogy a ZARE rendezvényen tiszteletem adjam én is, mert szeretném ha jó irányba változna mindez. Nagyon ki tudnám fújni magam, ha ez rendeződne. Egy Istenünk van és én ezt kérem tőle. (Pacsirta életérzés van, haver!) Csak szeretettel tudunk előrelépni, ez egészen biztos.”

Vörös András (Superbutt):
“Fontos, hogy fellépek ezen az estén, mert vannak olyan alapvető értékek, ami mellett azt hiszem kötelessége minden embernek kiállnia. Én speciel úgy gondolom, hogy a politika és a zene legyen olyan távol egymástól, amennyire csak lehetséges, de annak deklarálása, hogy származás vagy bőrszín alapján nem lehet embereket egymástól hátrányosan megkülönböztetni, nem politikai kérdés – ezért értelemszerűen én is igent mondtam a felkérésre. Szerintem mindannyian találkozunk már rasszizmussal. Ha csak olyan profán eseteket veszünk alapul, amikor a kilencvenes évek elején a határ túloldalán az osztrák boltokban a “Magyar ne lopj!” feliratok voltak, ami pont ugyanannyira volt általánosítóan megalázó, mint amikor valaki azt mondja, hogy minden roma bűnöző, akkor rögtön a saját bőrünkön is érezhetjük, mit jelent a hétköznapi rasszizmus. Ha alkalomadtán – mondjuk például ilyen rendezvénnyel – fel tudja hívni a figyelmet a probléma létére és eléri, hogy néhányan elgondolkodjanak kicsit, akkor már tett valamit.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére